Taak, tylko sprawdz sobie co pisze w tej twojej tabelce. TY podales miesieczna pensje w........ zlotowkach! A wiec wychodzi ze ten pomywacz zarabia cos z 1500 dolarow miesiecznie.
zgadza się pomyliłem waluty ale tylko co do pomywacza ale jak wolisz wymieńmy go na
shot girls niby barmanka ale ;
To praca, która na Manhattanie daje dochód w wysokości 300-600 USD na noc - Opisane w „The Wall Street Journal” proponuje poczytać
Zresztą w UK pomywacz dostaje 6 funtów za h co da nam jeszcze więćej niż w stanach
Po prostu piszesz bzdury, nie potrafisz zrozumiec tego co sam piszesz? Popatrz na tabelke i przeczytaj co tam pisze....i pomysl, myslenie ma przyszlosc...podobno Pomywacz zarabia okolo 18.000 dolarow...rocznie , a wiec miesiecznie wychodzi.... sam sobie policz! I zycze sukcesow w ZAWODZIE....pomywacz.
Widzę, że tak się podnieciłeś, że złapałeś u mnie błąd iż napisałeś aż dwa posty jeden pod drugim wytykając ten sam błąd innymi sowami
To miłe, to o czymś świadczy
Co do pomywacza tam to zarabia więcej od lekarza w Polsce, to troszkę świadczy o tym kraju
Bawi cię zawód pomywacz ? A nie bawi Cię zawód wróżki - znajduje się na liście zawodów w Polsce, a może hejnalista ? też Cię bawi ? bo mnie tak
Czy uważasz, że nie ma takiego zawodu ? I to jest własnie polska zaściankowość i polska racja. Polska gastronomia jest na dość niskim poziomie więc
może przedstawię ci międzynarodowy podział zawodowy w gastronomii co zmieni stereotypowe typowo polskie spojrzenie na zawód pomywacza . w Polsce faktycznie tego nikt nie zna, może po za jedyną Geslerową - bywa w świecie.
W każdym razie gdybyś choć polską kinematografię znał - twórca zaklętych rewirów - Kurtyka - przed wojną pracował w Krakowskim Grand Hotelu jako...."pomywacz bufetowy" Mówiłem uczyć się uczyć trza i to od innych niestety ja cały czas staram się to robić. Nauka ma przyszłość
Poniżej dzisiejszy podział zawodowy;
Chef de cuisine - szef kuchni
Sous-chef de cuisine – zastępca
Chef de partie - kucharz zespołu
Cuisinier – kucharz
Commis - młodszy kucharz
Plonguer - pomywacz, czyśći naczynia dba o czystość całej kuchni oraz stan, wykonuje też prace przygotowawcze. W niektórych restauracjach mamy pomywaczy podzielonych na kuchnie bufet itp. Dodam jeszcze, że w renomowanych restauracjach w zasadzie jest to człowiek obsługujący najróżniejsze zmywarki, gro różnych urządzeń w ciągach kuchennych. Wszędzie na świecie zawód ten nazywany jest "plonguer" z francuska
Saucier – specjalista od sosów – przygotowuje sosy oraz dania mięsne bez rybnych
Rótisseur – specjalista pieczeniowy, piecze, grilluje, smaży
Poissonnier - kucharz rybny
Entremetier – specjalista od zup
Garde-manger - garmażysta
Tornant – pomocnik kucharza
Patissier – specjalista od deserów
Boulanger – piekarz tylko w ogromnych hotelach.
boucher de cuisine – rzeźnik
Oprócz tych podstawowych zespole kucharskim znajdują są też dalsze wyspecjalizowane zawody takie jak Chef de la garde, garson de cuisine czy potager zajmujący się potrawami z warzyw.
Nie patrz przez pryzmat Polskich restauracji
Pisałem, trzeba wyjrzeć za polskiego kargulowo-pawlakowego płota. Świat nie wygląda i nie funkcjonuje jak polska
Jesli on bedzie mieszkal w USA gdzie wynajem mieszkania to minimum 500 dolarow[malego i zlej dzielinicy] to pensja nie rzuca na kolana. A zalozmy ze ma on dwoje malych dzieci i zone niepracujaca, czarno go widze, z jednej pensji nie przezyje, a o ubezpieczeniu nawet tak zlym jak na filmiku nie ma co marzyc, zreszta z on nie bedzie mial tych 5000 dolarow na leczenie we wlasnym zakresie. A co do chorob, przecietny czlowiek na swiecie choruje raz w roku, 30-40% dzieci ma alergie. musza byc pod stala kontrola lekarska, czym czlowiek starszy tym wiecej choruje.
Dla mnie możesz żyć w Polsce i swoje chwalić, masz racje w Ameryce jest beznadziejnie i tragicznie
Zdecydowanie w Polsce żyje się lepiej, bo w stanach to ci biedni amerykanie nic tylko na ulicach umierają bo nie stać ich na leczenie
...A ci biedni Polacy w USA, jak oni mają tragicznie, pewnie już wyginęli bo przecie ci to w ogóle nie maja jak się leczyć