Przyprawy: ostra musztarda, wszystkie odmiany ostrej papryczki, chrzan, pieprz, imbir świeży i suszony. Rozsmakuj się też w mieszance curry. Dosypuj ją do sosów i duszonych warzyw.
Ryby: optymalna ilość to 150 g filetów z ryby jadanych co 2–3 dni. Ale nie należy przesadzać: jedzenie ogromnych porcji śledzi w oliwie spowoduje przybranie na wadze, mimo że dostarczymy dobroczynnych kwasów omega-3 w wystarczającej ilości.
Białko: trzeba jeść ok. 1,5 g białka dziennie na każdy kilogram wagi ciała. W praktyce oznacza to, że kobieta o wadze 70 kg powinna codziennie zjeść 40 dag chudego mięsa (np. piersi z kurczaka, ale bez skórki), a do tego ok. 80 dag różnych warzyw (bez ziemniaków) oraz 50 dag owoców. Po takiej diecie można spodziewać się znacznego spadku wagi, większego niż wskazywałaby ilość zjedzonych kalorii.
Witamina B6: organizm potrzebuje jej dziennie ok. 2 mg, czyli należy zjeść 250 g łososia lub 2 szklanki gotowanej soi. Aby witamina zadziałała jako zapłon przy spalaniu tłuszczu, potrzeba jej minimum 3 mg. Dlatego czasami warto – oprócz jadania produktów bogatych w witaminę B6 – łykać jej syntetyczny odpowiednik.
Jod: używaj soli jodowanej, a dodatkowo w dni, kiedy nie jesz ryb morskich, do zup i sałatek dodawaj łyżkę siekanej rzeżuchy lub suszonych glonów.
Woda: każdego dnia wypijaj co najmniej 3 szklanki wody oziębionej kostkami lodu. Pij ją między posiłkami – wtedy, gdy żołądek jest pusty.