Dietetycy przestrzegają, że preparaty odchudzające nie sa w stanie żwawo i trwale pozbawić nas tkanki tłuszczowej, powinny być stosowane jako wspomaganie odchudzania. Lekarze z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają, by preparatami w proszku zastępować najwyżej jeden posiłek. Stosunkowo nie zbyt trudno pozbyć się może być brzusznej tkanki tluszczowej. Kluczem do sukcesu, czasami drastyczne zmniejszenie liczby kalorii spożywanych produktów i zwiększenie aktywności fizycznej. Łatwej walki chyba nikt nie obiecuje, ale również chyba nikt prawdpodobnie nie wątpi, że walka z otyłością to również inwestycja we własne zdrowie. I jesteśmy w stanie i dlatego właściwa dieta może być tak ważna dla organizmu czlowieka. Co najmniej trzy razy dziennie należy dostarczyć organizmowi białko, którego najlepszym źródłem są: białe mięso drobiu, chude mięso i wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry, a również białko jaja (polecamy 2-3 jaja tygodniowo). Mieso przyrządzaj wybierając dietetyczne metody obróbki termicznej, a więc: gotowanie tradycyjne, albo na parze, duszenie, pieczenie (zwłaszcza w folii) albo grillowanie. Stosuj dietę. Zdecydowanie unikaj smażenia, szczególnie w panierce i w głębokim tłuszczu. Podczas takiego przygotowywania potrawa wchłania ogromne ilości tłuszczu, który przesmażony, poza dodatkowymi kaloriami, może stanowić źródło związków rakotwórczych i istotnie zwiększać stężenie cholesterolu we krwi. Pełnoziarniste produkty zbożowe w zdrowej diecie powinny stanowić najważniejsze źródło energii. Produkty te dostarczają wielu cennych witamin np. witamin z grupy B i witaminę E i cynk, które sa silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi pomiędzy innymi cholesterol przed utlenianiem i powstawaniem zmian miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych. Produkty skrobiowe nisko przetworzone sa rownież bogatym źródłem blonnika pokarmowego, który działa jak szczoteczka – drażniąc ściany jelit pobudza ich perystaltykę i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej.