Mnie wizualnie zachwyciła tarta cytrynowa, ale jeszcze jej nie piekłam. Troche zniechęca mnie zapiekanie ciasta z wysypaną fasolą. Czy mozna to jakoś ominąć. ? Może zdjęcie mnie zmobilizuje.
[SIZE=large]Słodkie ciasto do tart przygotowuje sie stosunkowo łatwo, można je też przechowywać przez kilka dni w lodówce albo zamrozić.[/SIZE]
[SIZE=large] [/SIZE]
[SIZE=large]
Ciasto[/SIZE]
[SIZE=large]250 g mąki[/SIZE]
[SIZE=large]100 g masła, pokrojonego masła, niezbyt twardego[/SIZE]
[SIZE=large]100 g cukru pudru[/SIZE]
[SIZE=large]mała szczypta soli[/SIZE]
[SIZE=large]2 średnie jajka[/SIZE]
[SIZE=large]Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, cukier puder i sól. Te trzy składniki mieszamy palcami, dodajemy jajka, potem stopniowo mąkę. Dobrze wszystko mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zagniatamy ciasto, żeby było całkiem gładkie. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.[/SIZE]
[SIZE=large]
Cytrynowy farsz[/SIZE]
[SIZE=large]skórka starta z 3 cytryn[/SIZE]
[SIZE=large]150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (3-4 duże cytryny)[/SIZE]
[SIZE=large]100 g cukru[/SIZE]
[SIZE=large]150 ml śmietanki kremówki[/SIZE]
[SIZE=large]3 duże jajka[/SIZE]
[SIZE=large]3 duże żółtka[/SIZE]
[SIZE=large]cukier puder do posypania[/SIZE]
[SIZE=large]Aby podpiec spód do ciasta, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200* C, pozostawiając wewnątrz blachę do pieczenia. Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy 23 cm. Na cieście położyć arkusz pergaminu, a następnie wysypać suchą fasolę albo groch. [/SIZE]
[SIZE=large]Formę wtawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż ciasto na brzegach się zetnie. Wyjąć fasolę (albo groch) i piec przez kolejne 5 minut lub do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze, a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 190*C.[/SIZE]
[SIZE=large]W tym czasie w salaterce utrzeć skórkę cytrynową, sok z cytryn i cukier, aż cukier się rozpuści. Następnie powoli wlewać śmietanę cały czas ubijając, dodawać po jednym - jajka i żółtka, nie przerywając ucierania.[/SIZE]
[SIZE=large]Ostrożnie wlać masę na ciasto w formie, przełożyć do piekarnika i piec przez 20-30 minut, aż masa się zsiądzie, a ciasto będzie złocistobrązowe. Jeśli masa lub ciasto staną się zbyt ciemne, przykryć folią aluminową. Przełożyć na metalową kratkę aby tarta ostygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.[/SIZE]
wrotkaonline.blogx.pl