Tarty, tarty, tarty ;)

basik1

Nowicjusz
Dołączył
10 Marzec 2011
Posty
542
Punkty reakcji
26
Jestem ostatnio fanką wszelkiego rodzaju tart i poszukuję nowych przepisów :) Dlatego zachęcam każdego, kto zrobił coś pysznego i tartowego żeby się w tym temacie podzielił wrażeniami i przepisem. W wolnej chwili również coś umieszczę. Zapraszam!
 

oaza

Nowicjusz
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
40
Miasto
nie z tej ziemi
Też bardzo lubię tarty, są łatwe do przygotowania i pyszne :)

Polecam tartę z masą budyniową i malinami (lub innymi owocami sezonowymi), z przepisu pani Tereski



Ciasto:
  • 260g mąki krupczatki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60g cukru
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
Masa:
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 50g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego Dr. Oetkera
  • 400g malin


Do mąki dodaję sól, cukier oraz zimne masło. Następnie siekam nożem wszystkie składniki aż utworzy się kruszonka. Do żółtek dolewam 3 łyżki zimnej wody i lekko rozbijam widelcem. Masę dodaję do kruszonki, po czym szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią spożywczą i wkładam do lodówki, aby się schłodziło. Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję dość grubo masłem i wylepiam ją schłodzonym ciastem. Kiedy będzie gotowe, nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190C. Piekę około 30 minut.
Do miseczki ścieram skórkę z jednej cytryny, dodaję 1 łyżkę soku z cytryny, wlewam śmietankę i roztopione schłodzone masło, wsypuję cukier i na koniec dodaję dwa budynie śmietankowe Dr. Oetkera. Masę mieszam mikserem aż się dokładnie połączy i będzie jednolita.
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, czekam trochę aż wystygnie. Wylewam na wierzch masę budyniową, układamy na niej maliny wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę około 30-35 minut.
 

Attachments

  • tarta.jpg
    tarta.jpg
    102 KB · Wyświetleń: 0

Ania897

Nowicjusz
Dołączył
7 Październik 2013
Posty
24
Punkty reakcji
0
ja robię często z kurczakiem i brokułami, zalewam jajkami ze śmietaną, pycha!
 

muspat

Nowicjusz
Dołączył
16 Październik 2013
Posty
20
Punkty reakcji
1
Ja właśnie chcę kupić naczynie żaroodporne do tarty bo blach nie lubię, skożystam z przepisów :D
 

GreenKat

Nowicjusz
Dołączył
17 Styczeń 2014
Posty
148
Punkty reakcji
2
Wiek
39
Podzielę się przepisem na tartę cytrynową :)

ciasto:
150 g mąki pszennej plus mąka do posypania
25 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody

farsz:
150 ml śmietanki kremówki 18%
100 g cukru
4 jajka
skórka starta z 3 cytryn
12 łyżek soku cytrynowego
cukier puder do posypania

1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż forma do tarty.
3. Przełożyć placek do formy i wyrównać brzegi. Spód nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
4. Na ciasto położyć folię aluminiową i przysypać to fasolkami.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 15 min., następnie zdjąć fasolki i folię i piec kolejne 15 min.
6. Aby przygotować farsz należy ubić jajka, śmietankę, cukier, skórkę i sok z cytryny na gładką masę.
7. Wyjąć spód ciasta z piekarnika i wlać masę. Piec jeszcze przez ok. 20 min. aż masa się zetnie. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
 

mirrors

Nowicjusz
Dołączył
18 Luty 2014
Posty
4
Punkty reakcji
0
gdzie kupiłyście formę dziewczyny ? poszukuję usilnie :)
 

GreenKat

Nowicjusz
Dołączył
17 Styczeń 2014
Posty
148
Punkty reakcji
2
Wiek
39
Ja prawdopodobnie w jakimś hipermarkecie.. możesz też poszukać w sklepach internetowych :)
 

olgusek

Nowicjusz
Dołączył
26 Luty 2014
Posty
4
Punkty reakcji
0
właśnie dziś robiłam, ale z ciasta francuskiego, z kurczakiem serem i suszonymi pomidorami
 

Gosia Sosnowska

Nowicjusz
Dołączył
27 Marzec 2014
Posty
21
Punkty reakcji
0
Wiek
35
Miasto
Opole
Tarty można robić na słodki i na słono (w formie pizzy), ja osobiście wolę te słodkie, najlepiej z owocami :) Och, z malinami, truskawkami, gdzież to lato!
 

Primawera

Bywalec
Dołączył
23 Grudzień 2013
Posty
809
Punkty reakcji
121
Mnie wizualnie zachwyciła tarta cytrynowa, ale jeszcze jej nie piekłam. Troche zniechęca mnie zapiekanie ciasta z wysypaną fasolą. Czy mozna to jakoś ominąć. ? Może zdjęcie mnie zmobilizuje. :)

tarta_cytrynowa1.jpeg


[SIZE=large]Słodkie ciasto do tart przygotowuje sie stosunkowo łatwo, można je też przechowywać przez kilka dni w lodówce albo zamrozić.[/SIZE]
[SIZE=large] [/SIZE]
[SIZE=large]Ciasto[/SIZE]
[SIZE=large]250 g mąki[/SIZE]
[SIZE=large]100 g masła, pokrojonego masła, niezbyt twardego[/SIZE]
[SIZE=large]100 g cukru pudru[/SIZE]
[SIZE=large]mała szczypta soli[/SIZE]
[SIZE=large]2 średnie jajka[/SIZE]
[SIZE=large]Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, cukier puder i sól. Te trzy składniki mieszamy palcami, dodajemy jajka, potem stopniowo mąkę. Dobrze wszystko mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zagniatamy ciasto, żeby było całkiem gładkie. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.[/SIZE]

[SIZE=large]Cytrynowy farsz[/SIZE]
[SIZE=large]skórka starta z 3 cytryn[/SIZE]
[SIZE=large]150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (3-4 duże cytryny)[/SIZE]
[SIZE=large]100 g cukru[/SIZE]
[SIZE=large]150 ml śmietanki kremówki[/SIZE]
[SIZE=large]3 duże jajka[/SIZE]
[SIZE=large]3 duże żółtka[/SIZE]
[SIZE=large]cukier puder do posypania[/SIZE]
[SIZE=large]Aby podpiec spód do ciasta, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200* C, pozostawiając wewnątrz blachę do pieczenia. Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy 23 cm. Na cieście położyć arkusz pergaminu, a następnie wysypać suchą fasolę albo groch. [/SIZE]
[SIZE=large]Formę wtawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż ciasto na brzegach się zetnie. Wyjąć fasolę (albo groch) i piec przez kolejne 5 minut lub do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze, a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 190*C.[/SIZE]
[SIZE=large]W tym czasie w salaterce utrzeć skórkę cytrynową, sok z cytryn i cukier, aż cukier się rozpuści. Następnie powoli wlewać śmietanę cały czas ubijając, dodawać po jednym - jajka i żółtka, nie przerywając ucierania.[/SIZE]
[SIZE=large]Ostrożnie wlać masę na ciasto w formie, przełożyć do piekarnika i piec przez 20-30 minut, aż masa się zsiądzie, a ciasto będzie złocistobrązowe. Jeśli masa lub ciasto staną się zbyt ciemne, przykryć folią aluminową. Przełożyć na metalową kratkę aby tarta ostygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.[/SIZE]

wrotkaonline.blogx.pl
 

basiaO

Nowicjusz
Dołączył
27 Marzec 2014
Posty
65
Punkty reakcji
1
Ja polecam takie nadzienie do tarty; ser mascarpone, bita śmietana, rozpuszczona biała czekolada, cukier waniliowy (wszystko ubite i zmiksowane), na to rtuskawki podduszone w komfiturze malinowej z sokiem z pomarańczy...PYYYYCHA naprawdę to mnie rozbroiło!
 

brytfanna

Nowicjusz
Dołączył
17 Lipiec 2008
Posty
50
Punkty reakcji
0
Ja polecam tartę z winogronami :) Robiłam wczoraj i na dzisiaj nic nie, zostało tak się wszyscy zajadali :)

2014_10_30_tarta_z_winogronami-5.jpg
Przepis z blogu pani Tereski, z którego czerpię łatwe, smaczne przepisy.

Ciasto
  • 1 opakowanie Ciasta kruchego Dr. Oetkera
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Na wierzch:
  • 500 g winogron bezpestkowych
  • 30 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • ok. 50 g posiekanych migdałów bez skórek (można kupić migdały w słupkach i takie posiekać)
Piekarnik nagrzałam do temperatury 175°C. Formę do tarty o średnicy 27 cm wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką (jeśli nie posiadacie takiej formy, możecie użyć tortownicy). Wsypałam do miski zawartość opakowania ciasta, dodałam żółtko, masło i śmietanę, po czym całość dokładnie zagniotłam na jednolitą masę. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Następnie moje ciasto rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru. Po rozwałkowaniu zdjęłam górny arkusz papieru i obracając ciasto do góry nogami, przełożyłam je do formy. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu przestudziłam.
Winogrona umyłam i osuszyłam. Posiekane migdały połączyłam z aromatycznym cynamonem. W osobnej misce wymieszałam jajka ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Całość powinna być gęsta, nie wodnista! Na upieczony spód ciasta wysypałam połowę migdałów z cynamonem, a następnie rozłożyłam winogrona. Na wierzch równomiernie wylałam przygotowaną masę i posypałam ją pozostałymi migdałami.
Moją tartę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piekłam około 40 minut. Przed podaniem, tartę należy dobrze wystudzić! Smacznego :).
 

alutka52

Nowicjusz
Dołączył
28 Luty 2015
Posty
11
Punkty reakcji
0
Ja proponuję coś na słono mianowicie tartę z kurczakiem szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Spód tarty tradycyjny. Natomiast farsz: Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, poddusic na patelni, zdjąć i odstawić. Następnie pokrojony szpinak obsmażyć na łyżce masła z dodatkiem czosnku. Pod koniec dodać śmietankę 18% gęstą. Dodać kurczaka. Na podpieczony spód tarty wylać farsz, dodac suszonych pomidorów (wedle uznania) i posypać mozzarellą startą na drobnych oczkach. Smacznego.
 

EwelinaB007

Nowicjusz
Dołączył
24 Marzec 2015
Posty
8
Punkty reakcji
0
Mniam, uwielbiam tarte :) Co jakiś czas chodzę do restauracji przy rynku (Pod Papugami) na tarte z kremem z białej i czarnej czekolady. Niebo w ustach! Orientujecie się może jak się taką robi ? Jestem kompletnym laikiem w gotowaniu, o pieczeniu nie wspomnę... :p
 

jolly78

Nowicjusz
Dołączył
3 Lipiec 2014
Posty
252
Punkty reakcji
5
Ja uwielbiam tartę z kurczakiem i brokułami. Mogę ją jeść codziennie :)
 

Toola

Nowicjusz
Dołączył
11 Kwiecień 2011
Posty
216
Punkty reakcji
2
oj ja też jestem wielbicielką tart, z tymże wolę zdecydowanie bardziej te wytrawne, dzisiaj na przykład będę robić tartę z pomidorami. Uwielbiam ser kozi, a w tej tarcie smakuje wręcz bosko :)
 

oaza

Nowicjusz
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
40
Miasto
nie z tej ziemi
Takie dobrej tarty jeszcze nie jedliście :)
Polecam tartę z kremem budyniowym i karmelizowanymi gruszkami
U mnie w domu hit jesieni :D
2015_10_19_tarta_budyniowa_z_karmelizowanymi_gruszkami-4.jpg
 
A

Aleksa24

Guest
A czy ma ktoś pomysł na tartę z mięsem. Bo słodkie już mi się przejadły i szukam czegoś nowego ^^
 
M

malgorzatakonik

Guest
my przeważnie kupujemy gotową masę do tart, np z helio albo z innej firmy. Tartę robię sama, układam na górę owoce w sezonie, albo mrożonki owocowe, a na górę posypka, takie pyszności rozchodzą się najszybciej w naszym domu.
 

fokus32

Nowicjusz
Dołączył
29 Grudzień 2015
Posty
16
Punkty reakcji
0
malgorzatakonik napisał:
my przeważnie kupujemy gotową masę do tart, np z helio albo z innej firmy. Tartę robię sama, układam na górę owoce w sezonie, albo mrożonki owocowe, a na górę posypka, takie pyszności rozchodzą się najszybciej w naszym domu.
właśnie mnie zainspirowałaś i chyba na dzień kobiet swojej narzeczonej zrobię tartę. Mam zamiar kupić masę orzechową z kawałkami owoców właśnie helio, na nią ubita śmietana 30 i jakieś owoce ale nie wiem jakie by najbardziej pasowały, może borówki, przełamałyby słodycz?
 
Do góry