Den ale głupoty gadasz... białko ma znikome wartości odżywcze... zawiera niewielki procent substancji białkowych, głownie owoalbuminy oraz niewielkie ilości witamin B2, PP i wodę, wątpie żeby białeka cokolwiek Ci dały..., żółtko jest bogate w składniki odżywcze i jest najwartościowsze. Zawiera dużo tłuszczu w postaci emulsji ( ok 30% ) i białka ( głownie albuminy, fosfoproteidy i lipoprotedy, a ponadto fosfo, wapń, magnez, żelazo, wit. rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K, karoten oraz wit. grB. Białko ( jako skaldnik pokarmowy ) uważane jest za wzorcowe i pełnowartościowe ponieważ dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Obróbka termiczna pogarsza przyswajalność białka i im bardziej ścięte jajo tym trudniej przyswajalne białko i bardziej cięzkostrawne dla organizmu. Z jajkami nie można zbytnio przesadzać z powodu obecności cholesterolu to fakt, ale teoria picia samego białka... BZDURA!
KLON obróbka termiczna powoduje że bialko jest mniej przyswajalne. Im mniej ścięte tym lepiej, więc ZAWSZE podczas obróbki termicznej potrawy ( mięsa np. piersi z kurczaka bardzo bogatej w białko ) będą pewne ubytki w wartości odżywczej i witaminowej, białka będą mniej przyswajalne!
Kiedyś by wzbogacić koktajl w białko dodawano kurze żółdko lub jaja w proszku, w\g mnie jajo jest ważnym elementem w diecie i może stanowić doskonałe uzupełnienie jej w białko pełnowartościowe. Na mase to makaron ( węglowodany ), ryż ( bogaty w białko, białko roślinne jest białkiem niepełnowartościowym i w przeciwieństie do białka zwierzęcego mało przyswajalne ), pierś z kurczaka, która jest najbogatszą w białko częscią kury ( więcej białka jest w piersi niż w np. udku ), wątróbka, mięso czerwone ( wołowina ), mleko, serwatka.
Pozdrawiam