Wspominałem o tym na samym początku tego dziwnego konfliktu. Ale przecież wtedy się wszyscy "bratali" z Ukraińcami a za całkiem niedługi czas słono za to wszyscy (w sensie Polacy) przyjdzie nam zapłacić. Już jest kosmicznie drogo a będzie jeszcze drożej. Ta cała sytuacja z cenami paliw, cenami żywności w ogóle ta galopująca inflacja jest spowodowana nie samą wojną a pseudo przeciwdziałaniem tej wojnie.
Sankcję i ta niby "separacja" Rosji windują ceny wszystkiego a Rosja ma się świetnie co więcej cała ta ściema z sankcjami, izolacją Rosji w celu odcięcia jej funduszy na wojne to poza picem na wodę jak wspomniałem wyżej czyści nam portfele. Rosja ma głeboko gdzieś te śmieszne "sankcje" Znaleźli sobie gdzie indziej rynek zbytu swoich surowców a żeby było ciekawiej to sprzedadzą go zdecydowanie więcej zyskując zdecydowanie więcej niż przy kontraktach z całą UE. Kontrakt na 30 lat na dostawy ropy i gazu do Chin, kontrakt na dostawy żywności, ropy i gazu do Indii... O mniejszych krajach nie wspominam z prostej przyczyny - Indie i Chiny to 32% populacji planety

Wychodzę z założenia że te sankcje i w ogóle działania przeciw Rosji nie są tak do końca do Rosji kierowane. Sytuacja podobna do tej z Covidem. Jedna wielka ściema.
No ale to juz inny temat.
Wracając do aktualnego wątku to po prostu brakuje mi słów by powiedzieć co myślę o sposobie samego myślenia osób rządzących tym durnym Polskim państwem a co dopiero o działaniach tychże osób... Podobnie jak Ukraińcy krzycząc i wymagając od USA przekazania sprzętu wojskowego tak i my (dokładniej nasz rząd ale w imieniu nas wszystkich) oddaje sobie sprzęt - owszem przestarzały aczkolwiek kilka miesięcy temu ostatni z wyremontowanych został przekazany do jednostki macierzystej za który zapłaciliśmy my wszyscy jak wspomniał kolega wyżej.
Po kiego zatem UJA wydawano te pieniądze ? Oddaliśmy wszystkie zmodernizowane T-72 następnie prosimy się Niemców ewentualnie Anglików o zapchanie luki w naszym uzbrojeniu Leopardami tudzież Angielskimi Chelengerami.
Hitem roku jest wyśmianie propozycji Niemiec przez rząd Polski... Niemcy nie zbyt chętnie ale w końcu wyszły z propozycją przekazania nam części czołgów Leopard ale wersji 1 Choć teoretycznie tych czołgów w mieć nie powinni. Szybko jednak informacja ta zmieniła treść i propozycja mówiła o Leopardach 2 ale albo gołych albo poniżej 2A4 co polska skwitowała śmiechem mówiąc że za taką ilość oddanych T-72 Niemcy powinni nam przekazać 3 bataliony czołgów minimalnie i nie mogą to być czołgi "gorsze" od 2A5 lub 2PL. A najlepiej gdyby to były 3 bataliony czołgów 2A7 - No to już szczyt - przecież 2A7 sami Niemcy jeszcze nie mają
Do dziś nikt się nie kwapi z zapchaniem tej naszej dziury w uzbrojeniu no bo dlaczego mieliby to robić ? Większość państw przekazujących sprzet wojskowy Ukrainie robi to bo może i ma. Zdecydowana większość tych wozów to wozy będące albo już nadto wyjeżdżone, stare bądź ten który jest zbędny choćby z nadwyżek. My jako jeden z pierwszych państw wyskoczyliśmy z przekazaniem sprzętu i zrobiliśmy to zupełnie nie myśląc. Bo u nas nadwyżek nie ma, pieniędzy na zakup nowych maszyn również nie ma. Nie ma też skąd wziąć na już sprzętu do uzupełnienia braków a mimo to oddajemy znaczną część. Kto tu widzi sens ? Pal licho te czołgi. Zakładam że w razie WU i tak na wiele by się nie zdały ale oddawać nowe haubice których mamy 3 razy za mało pogłebiając z resztą te braki to już jest kpina.
Nie wiem czy wiecie ale właśnie Bumar Łabędy ogłosił że wygrał przetarg na modernizację wszystkich czołgów PT-91 Twardy będących na uzbrojeniu Wojska Polskiego. 237 bodajże czołgów ma zostać zmodernizowanych tylko nie za bardzo rozumiem po co ?
Z Twardego już więcej wycisnąć się nie da. To co zrobili jest maksimum dla tego pojazdu. Można by oczywiście poprawić to co poprawić wystarczyło w T-72 by był całkiem jeszcze użytecznym czołgiem. Trzeba wymienić stabilizację armaty wraz z całym jej mechanizmem. Jednak już lata czasu temu gdy powstawał Twardy ten pomysł został porzucony z prostej przyczyny. Koszt wymiany stabilizacji był prawie taki sam jak zbudowanie połowy nowego czołgu. My takich pieniędzy po pierwsze nie mamy po drugie gdybyśmy nawet mieli to i tak byłoby to kompletnie nieopłacalne.
Zatem po kiego teraz modernizują Twardego ? Póki co wartośći tych prac Bumar nie podał. Myślę że będzie to ze 3 razy więcej jak w przypadku modernizacji T 72. Jeżeli po modernizacji te czołgi zostaną u nas to jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Bo za wiele nie zmodernizują. Jeśli modernizują je tylko dlatego by można było je oddać komuś kto będzie wojował to już brak po prostu pytań