Składniki
[SIZE=10pt]· [/SIZE]2 duże cytryny, ze skórką włącznie.
[SIZE=10pt]· [/SIZE]1/2 korzenia imbiru.
[SIZE=10pt]· [/SIZE]200 ml naturalnego miodu pszczelego (mniej więcej 8 łyżek stołowych)
Sposób przygotowania
[SIZE=10pt]· [/SIZE]Na początek musimy dobrze wymyć nasze cytryny. Najlepiej użyć wody z octem, żeby dobrze zdezynfekować i pozbyć się najmniejszych śladów pestycydów.Cytrynę użyjemy wraz ze skórką, bo to właśnie w skórce jest największa ilość nutrientów, w tym bardzo duża dawka witaminy C.
[SIZE=10pt]· [/SIZE]Myjemy dokładnie korzeń imbiru, kroimy na małe kawałki, a następnie – razem kawałkami cytryny – wkładamy do sokowirówki. Na koniec dodajemy wkazaną ilość miodu i – za pomocą blendera – zamieniamy w jednolity napój.
[SIZE=10pt]· [/SIZE]Kiedy już nasza mieszanka jest gotowa, przelewamy ją do szklanego słoika z nakrętką i przechowujemy w lodówce.
[SIZE=10pt]· [/SIZE]Możliwe, że po pewnym czasie, na dnie słoika, miód zacznie się krystalizować. Musimy wtedy przełożyć słoik do garnka z gorącą wodą i podgotować na wolnym ogniu. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
Spożycie:
Od 13. roku życia poleca się 1 łyżkę stołową dziennie. Odpowiednią dawka dla tych najmłodszych jest jedna łyżeczka do herbaty, raz na dzień. Możemy też używać naszego eliksiru zdrowia jako dodatek do herbaty, wody i innych ciepłych napojów.
Jeszcze nie próbowałam. Może warto!