O kurcze pół kilograma masła w kremie? Ile to musi mieć kalorii :niepewny: Ja robię wg takiego przepisu i wychodzi pyszna:
Ciasto: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąk 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 krem budyniowy 3 minut Dr. Oetkera 400 ml mleka Szklankę wody 250 ml zagotować z dodatkiem 125 g masła lub margaryny. Do wrzącej wody wsypać szklankę mąki 200g i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, ucierając 1 minutę, aż do utworzenia się z ciasta kuli. Ciasto wystudzić, wbić 5 jajek, dokładnie ucierając mikserem. Dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na dwie blachy wysmarowane tłuszczem. Piekarnik nagrzać o temp. 220 stopni, podpiec 10 minut. Nie otwierać piekarnika!!! Następnie zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec jeszcze 10-15 minut. Druga część ciasta piec tak samo. upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodaje sie tylko mleko i miksuje, jest lekki i małokaloryczny