Karpatka

Gressil

®
Administrator
Dołączył
17 Kwiecień 2009
Posty
6 075
Punkty reakcji
561

karpatka.jpg
Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 25 dag mąki
  • masło do formy
  • szczypta soli

Krem:
  • 2 jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag mąki
  • 1/2 kg masła
  • 2 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 szklanek mleka
  • cukier puder do posypania
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Odstawić z ognia i dodać mąką. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać tak długo, aż ciasto stanie się szkliste i zbije się w kulę. Po zdjęciu z ognia wbić jedno jajko wmieszać w ciasto i lekko przestudzić. Następnie wbijać po jednym jajku dokładnie je wrabiając przed dodaniem następnego. Rozgrzać piekarnik do około 230 stopni C. Posmarować masłem dużą prostokątną formę, równomiernie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika. Przez 10 min nie otwierać piecyka, bo karpatka opadnie. Pod koniec pieczenia temperaturę nieco obniżyć. Przygotować krem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem i waniliowym, dodać mąkę. Zalać gotującym się mlekiem, stale mieszając. Krem zagęścić. Wstawiając naczynie do garnka z gotującą się wodą. Wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu krem. Wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę. Na jedną połowę nałożyć masę, przykryć drugą połową. Wierzch posypać cukrem pudrem. Karpatkę należy przechowywać w lodówce a kroić bardzo ostrym nożem.
 

ventura

Nowicjusz
Dołączył
15 Lipiec 2009
Posty
89
Punkty reakcji
0
O kurcze pół kilograma masła w kremie? Ile to musi mieć kalorii :niepewny: Ja robię wg takiego przepisu i wychodzi pyszna:
Ciasto: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąk 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 krem budyniowy 3 minut Dr. Oetkera 400 ml mleka Szklankę wody 250 ml zagotować z dodatkiem 125 g masła lub margaryny. Do wrzącej wody wsypać szklankę mąki 200g i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, ucierając 1 minutę, aż do utworzenia się z ciasta kuli. Ciasto wystudzić, wbić 5 jajek, dokładnie ucierając mikserem. Dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na dwie blachy wysmarowane tłuszczem. Piekarnik nagrzać o temp. 220 stopni, podpiec 10 minut. Nie otwierać piekarnika!!! Następnie zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec jeszcze 10-15 minut. Druga część ciasta piec tak samo. upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodaje sie tylko mleko i miksuje, jest lekki i małokaloryczny :)
 
Do góry