S
Sumik777
Guest
Składniki
Ciasto:
50 dag mąki grahama z pełnego przemiału (do kupienia raczej w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, choć czasem zdarza się w supermarketach) lub zwykłej mąki razowej
garść zarodków pszennych
1/2 szklanki mleka
sól morska
5 dag drożdży
1 łyżeczka miodu lub cukru
oliwa z oliwek
Nałożenie:
oliwki (najlepiej czarne)
2-3 słodkie kolorowe papryki
8-10 pomidorów (najlepsze są pomidory podłużne, gdyż zawierają najwięcej miąższu i najmniej pestek)
pokrojony w plasterki ser owczy pecorino (z powodzeniem możemy zastąpić go oscypkiem)
oregano
Sposób przygotowania
Zdrową pizzę przygotowujemy jak pizzę klasyczną, z tym że do przesianej mąki dodajemy zarodki pszenne, a do zaczynu drożdżowego, zamiast cukru - miód.
Przygotowanie ciasta na klasyczną pizzę:
Wszystko, co jest niezbędne do przygotowania pizzy, należy wcześniej wyjąć z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu, a mleko lub wodę - podgrzać. Mąkę przesiać. Drożdże rozrobić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie lub mleku, z odrobiną cukru i mąki. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Z przesianej mąki uformować na stolnicy spory kopczyk, wlać zaczyn, osolić, dobrze wyrobić, dodając w razie potrzeby ciepłe mleko lub wodę (trudno dokładnie określić, ile płynu trzeba dodać do pizzy - wszystko zależy od wilgotności mąki). Można także do ciasta dodać kilka łyżek oliwy, ale nie jest to konieczne. Uwaga, pizzę trzeba wyrabiać rękami posmarowanymi oliwą!
Specjalną płaską formę do pizzy (lub zwykłą płaską blachę, jeśli mamy więcej osób do nakarmienia) należy posmarować oliwą (formę można uprzednio lekko podgrzać w piekarniku) i wysypać mąką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy i uformować na brzegach cornicione, czyli kant, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, po czym lekko posmarować oliwą.
Paprykę włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, ułożyć na pizzy. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, ułożyć na pizzy między papryką. Oliwki wydrylować (jeśli są z pestkami), drobno pokroić i posypać nimi pizzę. Skropić oliwą, posypać ziołami i przykryć plasterkami sera. Piec jak zwykłą pizzę. Niektórzy twierdzą, że pizzę należy popijać wyłącznie zimną wodą (bez bąbelków), ale wino i piwo również pasuje.
smacznego.
Ciasto:
50 dag mąki grahama z pełnego przemiału (do kupienia raczej w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, choć czasem zdarza się w supermarketach) lub zwykłej mąki razowej
garść zarodków pszennych
1/2 szklanki mleka
sól morska
5 dag drożdży
1 łyżeczka miodu lub cukru
oliwa z oliwek
Nałożenie:
oliwki (najlepiej czarne)
2-3 słodkie kolorowe papryki
8-10 pomidorów (najlepsze są pomidory podłużne, gdyż zawierają najwięcej miąższu i najmniej pestek)
pokrojony w plasterki ser owczy pecorino (z powodzeniem możemy zastąpić go oscypkiem)
oregano
Sposób przygotowania
Zdrową pizzę przygotowujemy jak pizzę klasyczną, z tym że do przesianej mąki dodajemy zarodki pszenne, a do zaczynu drożdżowego, zamiast cukru - miód.
Przygotowanie ciasta na klasyczną pizzę:
Wszystko, co jest niezbędne do przygotowania pizzy, należy wcześniej wyjąć z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu, a mleko lub wodę - podgrzać. Mąkę przesiać. Drożdże rozrobić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie lub mleku, z odrobiną cukru i mąki. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Z przesianej mąki uformować na stolnicy spory kopczyk, wlać zaczyn, osolić, dobrze wyrobić, dodając w razie potrzeby ciepłe mleko lub wodę (trudno dokładnie określić, ile płynu trzeba dodać do pizzy - wszystko zależy od wilgotności mąki). Można także do ciasta dodać kilka łyżek oliwy, ale nie jest to konieczne. Uwaga, pizzę trzeba wyrabiać rękami posmarowanymi oliwą!
Specjalną płaską formę do pizzy (lub zwykłą płaską blachę, jeśli mamy więcej osób do nakarmienia) należy posmarować oliwą (formę można uprzednio lekko podgrzać w piekarniku) i wysypać mąką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy i uformować na brzegach cornicione, czyli kant, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, po czym lekko posmarować oliwą.
Paprykę włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, ułożyć na pizzy. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, ułożyć na pizzy między papryką. Oliwki wydrylować (jeśli są z pestkami), drobno pokroić i posypać nimi pizzę. Skropić oliwą, posypać ziołami i przykryć plasterkami sera. Piec jak zwykłą pizzę. Niektórzy twierdzą, że pizzę należy popijać wyłącznie zimną wodą (bez bąbelków), ale wino i piwo również pasuje.
smacznego.