Zdrowa pizza

S

Sumik777

Guest
Składniki

Ciasto:
50 dag mąki grahama z pełnego przemiału (do kupienia raczej w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, choć czasem zdarza się w supermarketach) lub zwykłej mąki razowej
garść zarodków pszennych
1/2 szklanki mleka
sól morska
5 dag drożdży
1 łyżeczka miodu lub cukru
oliwa z oliwek
Nałożenie:
oliwki (najlepiej czarne)
2-3 słodkie kolorowe papryki
8-10 pomidorów (najlepsze są pomi­dory podłużne, gdyż zawierają najwięcej miąższu i najmniej pestek)
pokrojony w plasterki ser owczy pecorino (z powodzeniem możemy zastąpić go oscypkiem)
oregano

Sposób przygotowania

Zdrową pizzę przygotowujemy jak pizzę klasycz­ną, z tym że do przesianej mąki dodajemy zarodki pszenne, a do zaczynu drożdżowego, zamiast cu­kru - miód.

Przygotowanie ciasta na klasyczną pizzę:

Wszystko, co jest niezbędne do przygotowania pizzy, należy wcześniej wyjąć z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu, a mleko lub wodę - podgrzać. Mąkę przesiać. Drożdże rozrobić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie lub mleku, z odrobiną cukru i mąki. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Z prze­sianej mąki uformować na stolnicy spory kop­czyk, wlać zaczyn, osolić, dobrze wyrobić, doda­jąc w razie potrzeby ciepłe mleko lub wodę (trudno dokładnie określić, ile płynu trzeba dodać do pizzy - wszystko zależy od wilgotności mąki). Można także do ciasta dodać kilka łyżek oliwy, ale nie jest to konieczne. Uwaga, pizzę trzeba wy­rabiać rękami posmarowanymi oliwą!

Specjalną płaską formę do pizzy (lub zwykłą płaską blachę, jeśli mamy więcej osób do nakar­mienia) należy posmarować oliwą (formę można uprzednio lekko podgrzać w piekarniku) i wysy­pać mąką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy i uformować na brzegach cornicione, czyli kant, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, po czym lekko posmarować oliwą.

Paprykę włożyć na chwilę do nagrzanego pie­karnika, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, ułożyć na pizzy. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, ułożyć na pizzy między papryką. Oliwki wydrylować (jeśli są z pestkami), drobno pokroić i posypać nimi pizzę. Skropić oliwą, po­sypać ziołami i przykryć plasterkami sera. Piec jak zwykłą pizzę. Niektórzy twierdzą, że pizzę należy popijać wyłącznie zimną wodą (bez bąbel­ków), ale wino i piwo również pasuje.

smacznego.
 
Do góry