Greeg
Wredny ch* ;)
Tylko problem w tym, że to jest coraz częściej wołanie w puszczy, pusty frazes.Wolny rynek to konkurencja i cięcie kosztów, ale również nakierowane na to, żeby trafić w gusta konsumentów.
Trafić w gusta klientów to McD musiał na początku, jak zaczynał. Teraz sam kształtuje te gusta, do spółki z całym zastępem innych korporacji. Jak ? Swoim brandem, a jeśli tego nie starcza to pieniędzmi. Nieustannie ludzkość jest bombardowana tym co należy kupić, co jest dobre. Teoretycznie mamy wybór, a w praktyce to jest nieustanne parcie na dotarcie do jak najszerszego targetu. A najszerszy target to ? To kwiat naszej cywilizacji, ludzie omamieni telewizją, z wypranymi mózgami (USA ?). W efekcie wszystko co jest nie dla tego targetu staje się nieopłacalne. Za kilkanaście lat to i żarcie dla psa nam (cywilizacji) wcisną do jedzenia wedle którejś z bzdurnych ideologii (I'm special = Apple, jestem Eko = rozne pierdoły itd.)
Mowi sie, ze klient nasz pan. Guzik prawda. Przy korporacjach pokroju McD, to oni sa panami, a klient jest malym robaczkiem odpowiednio wytresowanym
-----------
===================Autorzy z portalu Organic Authority przeanalizowali skład serwowanej przez restaurację McDonald's popularnej potrawy McNuggets (mięso z kurczaka w panierce). Okazało się, że owo mięso zawiera... tylko 50 proc. mięsa. Reszta to wypełniacze i dodatki.
Wśród nich znajdują się woda, słodziki, skrobia i sól, ale też takie smakołyki jak:
- zabezpieczający przed zawilgoceniem produktu polidimetylosiloksan (polimer krzemu używany między innymi do produkcji kremów, dezodorantów, mydeł czy smarów)
- TBHQ (tert-butylohydrochinon), czyli zabezpieczający przed jełczeniem związek na bazie butanu (używanego np. do napełniania zapalniczek) używany szeroko w produkcji środków lakierniczych. Naukowcy zalecają daleko idącą ostrożność w wykorzystywaniu tego środka, gdyż może on sprzyjać rozwojowi nowotworów żołądka, czego dowiodły badania laboratoryjne
- pełniący funkcję zmiękczającą fosforan aluminiowo-sodowy (zbyt duża zawartość aluminium w organizmie powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania)
Chociaż wszystkie wymienione wyżej produkty są oficjalnie dopuszczone do użytku spożywczego w małych ilościach i nie zachorujemy zaraz po zjedzeniu kilku nuggetsów, ich częste spożywanie może mieć negatywne skutki zdrowotne. Zwłaszcza że większość niskotoksycznych dodatków do żywności ma tendencję do akumulowania się w organizmie i osiągania niebezpiecznych stężeń.
I dziwic sie, ze ludzie umieraja na raka i inne choroby nieznane wczesniej. Wszystko sie tlumaczy postepem cywilizacyjnym (czyli, ze kiedys nie umieli wykrywac takich chorob), ale prawdy nikt nie zna, a pewnie nie jest ona tak wesola.