Włosy i paznokcie kochają żelazo, biotynę, witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Wprost przepadają za krzemem, cynkiem i magnezem, a także nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Biotyna, czyli witamina H:
mleko, żółtka jaj, mąka sojowa, niełuskany ryż, owoce, orzechy, kalafior, drożdże, wątroba, nerki.
Kwas foliowy:
fasola, orzechy, soczewica, pomarańcze, produkty pełno-pszenne, wątróbka, buraki, brokuły, brukselka, szpinak.
Witamina A:
masło, jaja, mleko, wątróbka, sery, pomidory, marchew.
Pamietaj, że aby witamina A rozpuszcza się w tłuszczach. Aby organizm ją wchłonął, musi być podana z odrobiną produktu bogatego w tłuszcz.
Żelazo:
wątróbka, mięso czerwone, fasola, krewetki, płatki śniadaniowe, chleb pszenny, brokuły, groch, szpinak.
Pamiętaj, że organizm potrzebuje witaminy C do prawidłowego wchłaniania żelaza. Niektóre składniki diety powodują zahamowanie wchłaniania żelaza np. kawa, herbata czy pokarmy bogate w błonniki. Dawkuj je więc oszczędnie.
Witaminy z grupy B:
B1 - drożdże, zboża, warzywa, ziemniaki, podroby; B2 - wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery; B6 - drożdże, banany, chude mięso, drób, warzywa strączkowe.
Cynk, krzem, magnez:
Cynk - ostrygi, chude mięso, drób i ryby, kasze i chleb pełnoziarnisty.
Krzem - skrzyp, pokrzywa, poziomki, mleko i przetwory mleczne.
Magnez - pestki dyni, kakao, koper, natka pietruszki, migdały, soja, kasza gryczana, orzechy, fasola biała, jabłko ze skórką, czekolada.
NNKT - Nienasycone kwasy tłuszczowe
Nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszcowych, a są one dla niego najlepszym źródłem energii. Ich niedobór prowadzi do tego, że skóra staje się sucha, rogowacieje, włosy robią się matowe, a paznokcie łamliwe. Może też prowadzić do łysienia i łysienia plackowatego. Znajdziesz je w:
NNKT z rodziny omega-6 - w produktach pochodzenia roślinnego (roślinach liściastych i siemieniu lnianym).
NNKT z rodziny omega-3 - w rybach morskich i tranie.
Wzmacniają włosy: cebula, kiszona kapusta.
Jeśli masz taką możliwość codziennie zjadaj jedną cebulę (niekoniecznie surową, może być duszona). To świetny dodatek do sałatek, dań mięsnych i ryby, więc nie powinnaś mieć z tym większego problemu.
Wzmacniają paznokcie: krzem, siarka.
Żeby je dostarczać do organizmu należy codziennie zjadać około 7 g żelatyny (dwie łyżeczki). Możesz dodawać ją do jogurtu, białego sera, konfitur, a nawet zup. Jedz też galaretki! - mięsne, drobiowe, rybne lub owocowe. Każdego dnia pij dwie szklanki naparu ze skrzypu. Gotowe herbatki można kupić w sklepach zielarskich.
Czego unikać, aby osiągnąć wymarzone rezultaty:
Nadmiar produktów zbożowych jest szkodliwy dla włosów i paznokci. Dawkuj je więc rozsądnie. Niszczycielsko działa cukier, a co za tym idzie bardzo słodkie owoce. Zbyt duża ilość węglowodanów, która się w nich znajduje, wpływa na szybkie przetłuszczanie się włosów, a czasami nawet powstawanie tłustego łupieżu i zaburzeń w pracy mieszków włosowych.
Prawidłowe odżywianie, oparte na zdrowym rozsądku i minimum wiedzy medycznej, zapewni wszystko, co organizmowi potrzebne, aby mógł sam dbać o piękno i zdrowy wygląd twoich włosów i paznokci. Pierwsze efekty zauważysz już po kilku tygodniach stosowania racjonalnej diety.
informacje pochodzą ze strony: http://www.fitnessonline.pl/dieta-na-piekne-wlosy-i-paznokcie/