oaza
Nowicjusz
Polecam pyszny i efektowny tort Szwarcwaldzki
z przepisu pani Tereski
http://www.panitereska.pl/tort-szwarcwaldzki
Składniki:
Biszkopt:
Przygotowanie tortu rozpoczynam od rozpuszczenia czekoladowy w kąpieli wodnej. Polecam miskę z wodą postawić na garnku z gotującą się wodą. Następnie oddzielam żółtka od białek, które ubijam na sztywną masę. Żółtka również ubijam z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami przestudzoną kuwerturę czekoladową.
Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy żółtkowo-czekoladowej i na koniec dodaję pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie ze sobą mieszam i wykładam do posmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 26 cm. Biszkopt piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiam do całkowitego ostudzenia, a jak będzie już ostudzony, to przekrawam go dwukrotnie tak, żeby powstały trzy krążki.
Teraz czas odsączyć wiśnie, robię to na sitku, a później osuszam ręcznikiem papierowym i odkładam do dekoracji. Do dalszych przygotowań będzie potrzebne pół litra soku z wiśni.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i troszkę soku mieszam razem. Resztę soku zagotowuję i dodaję zmieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Lekko podgotowuję tak, żeby powstał kisiel. Dodaję do niego wiśnie i mieszam. Lekko studzę kisiel i dodaję do niego 50 ml wiśniówki.
Dwa krążki biszkoptowe nasączam wódką wiśniową (zostawiam też odrobinę do nasączenia trzeciego krążka) i rozsmarowuję na nich równomiernie po połowie kisielu z wiśniami. Posmarowane krążki wstawiam na chwilę do lodówki.
Teraz czas na krem. Śmietanę ubijam mikserem, a pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy i śmietan-fix.
Jeden z krążków z kisielem układam na paterze i wykładam na niego ¼ śmietany. Przykrywam go drugim krążkiem z kisielem i ponownie nakładam ¼ śmietany. Przykrywam wszystko ostatnim krążkiem i resztą masy śmietanowej przykrywam cały tort, a resztką kremu robię dekoracje. Wcześniej przygotowane wiśnie i wiórki czekoladowe układam na wierzchu. Wygląda i smakuje fantastycznie!
z przepisu pani Tereski
http://www.panitereska.pl/tort-szwarcwaldzki
Składniki:
Biszkopt:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 180 g cukru
- 6 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- 900 g wiśni mrożonych bez pestek (pamiętajcie, żeby nie wylać soku po rozmrożeniu)
- 2 łyżki stołowe cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wiśniówki
- 1,5 l śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego Dr. Oetkera
- 2 śmietan-fixy Dr. Oetkera
- 100 g wiórków z gorzkiej czekolady
- 16 kandyzowanych wiśni lub z mrożonki
Przygotowanie tortu rozpoczynam od rozpuszczenia czekoladowy w kąpieli wodnej. Polecam miskę z wodą postawić na garnku z gotującą się wodą. Następnie oddzielam żółtka od białek, które ubijam na sztywną masę. Żółtka również ubijam z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami przestudzoną kuwerturę czekoladową.
Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy żółtkowo-czekoladowej i na koniec dodaję pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie ze sobą mieszam i wykładam do posmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 26 cm. Biszkopt piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiam do całkowitego ostudzenia, a jak będzie już ostudzony, to przekrawam go dwukrotnie tak, żeby powstały trzy krążki.
Teraz czas odsączyć wiśnie, robię to na sitku, a później osuszam ręcznikiem papierowym i odkładam do dekoracji. Do dalszych przygotowań będzie potrzebne pół litra soku z wiśni.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i troszkę soku mieszam razem. Resztę soku zagotowuję i dodaję zmieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Lekko podgotowuję tak, żeby powstał kisiel. Dodaję do niego wiśnie i mieszam. Lekko studzę kisiel i dodaję do niego 50 ml wiśniówki.
Dwa krążki biszkoptowe nasączam wódką wiśniową (zostawiam też odrobinę do nasączenia trzeciego krążka) i rozsmarowuję na nich równomiernie po połowie kisielu z wiśniami. Posmarowane krążki wstawiam na chwilę do lodówki.
Teraz czas na krem. Śmietanę ubijam mikserem, a pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy i śmietan-fix.
Jeden z krążków z kisielem układam na paterze i wykładam na niego ¼ śmietany. Przykrywam go drugim krążkiem z kisielem i ponownie nakładam ¼ śmietany. Przykrywam wszystko ostatnim krążkiem i resztą masy śmietanowej przykrywam cały tort, a resztką kremu robię dekoracje. Wcześniej przygotowane wiśnie i wiórki czekoladowe układam na wierzchu. Wygląda i smakuje fantastycznie!