Mini serniczki z musem malinowym

anny27

Nowicjusz
Dołączył
29 Styczeń 2013
Posty
385
Punkty reakcji
0
Składniki: (5-6 porcji)
500 g twarogu (u mnie 400 g twarogu President + 100 g mascarpone)
80-100 g cukru brzozowego (ilość zależy od rodzaju użytego twarogu oraz jego kwaśności)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej (u mnie luksusowa)
1 łyżeczka esencji waniliowej

mus malinowy:
1 szklanka malin
1 łyżka cukru brzozowego

dodatkowo:
5-6 szklaneczek/słoiczków/żaroodpornych naczynek do zapiekania o pojemności około 100-120 ml (ja użyłam słoiczków po kupionym w sklepie creme brulee)

Wykonanie:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko, tak aby pozbyć się maleńkich pestek. Dosłodzić cukrem brzozowym. (Uwaga: Musu wychodzi około 1/2 szklanki. Do “namalowania” ozdób wystarczy 2-3 łyżeczki. Resztę musu można zachować i podać razem z upieczonymi serniczkami.)

Twaróg wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodać jajko i żółtko oraz esencję waniliową. Ponownie dokładnie wymieszać.

Masą serową napełnić słoiczki. Na każdą porcję nałożyć 3-4 kropki z musu malinowego, a następnie używając drewnianego patyczka/wykałaczki narysować na powierzchni kilka ósemek, tak aby powstał marmurkowy wzorek. (Uwaga: Najłatwiej jest rysować wzory jeśli mus malinowy jest prawie tej samej konsystencji co masa serowa. Jeśli masa serowa jest bardzo gęsta, a zależy nam na pięknym marmurkowym wzorze, należy do masy serowej dodać 2-4 łyżki śmietany lub jogurtu, aby ją rozrzedzić.)Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wstawić serniczki na najniższą półkę i piec 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć serniczki i odstawić do ostygnięcia. (Uwaga: Upieczone serniczki są lekko “płynne” i delikatnie wyrośnięte. Po wystudzeniu minimalnie opadają.)

Serniczki można przechowywać w lodówce do 2 dni.

Podawać ozdobione świeżymi malinami i ewentualnie musem malinowym.
 

kalllina33

Nowicjusz
Dołączył
27 Listopad 2012
Posty
42
Punkty reakcji
0
Nie wiedziałam, że jest cukier brzozowy. Fajny pomysł na przyjęcia, albo na kolację dla dwojga. Serniczki fajnie wyglądają, zwłaszcza jak się je ładnie udekoruje, je się oczami, więc lubię jak coś ładnie wygląda :) Ja do musu zamiast cukru daję syrop malinowy, albo miód.
 

juliettee1

Nowicjusz
Dołączył
27 Luty 2013
Posty
30
Punkty reakcji
0
A czy można czymś zastąpić cukier? Bo ja najbardziej mam problem ze słodyczami i cukrem. Jem go w dużych ilościach w różnych posiłkach. Teraz wszystko jest słodzone. Co robić?
 

konrad202

Nowicjusz
Dołączył
21 Luty 2011
Posty
49
Punkty reakcji
0
Ja myślę, że trudno zastąpić cukier, chyba że jakimś miodem czy czymś, ale nie wiem, czy sernik tak samo by smakował, nigdy nie próbowałem szczerze mówiąc...
 

kalllina33

Nowicjusz
Dołączył
27 Listopad 2012
Posty
42
Punkty reakcji
0
konrad202 napisał:
Ja myślę, że trudno zastąpić cukier, chyba że jakimś miodem czy czymś, ale nie wiem, czy sernik tak samo by smakował, nigdy nie próbowałem szczerze mówiąc...
Czytałam, że jest jakaś roślina, która jest bardzo słodka, nazywa się stewia i można ją dodawać do potraw. Sama nie próbowałam, ale może faktycznie nie jest to głupi pomysł.
Deser tak czy inaczej powinien być słodki i dobry, więc raz na jakiś czas można się skusić, byle nie przesadzać. Desery są bardzo proste i można je zrobić z tego co jest pod ręką, albo co mamy w spiżarni. Zamiast cukru często daję miód, albo syropy owocowe, czy klonowy.
 
Do góry