brytfanna
Nowicjusz
- Dołączył
- 17 Lipiec 2008
- Posty
- 50
- Punkty reakcji
- 0
Polecam dziś robiłam , wyszły świetne
Mazurki migdałowo-kajmakowe na święta Wielkanocne
http://www.panitereska.pl/index.php/2012/03/30/mazurki/
Ciasto:
180 g mąki
180 g mielonych orzechów
125 g cukru pudru
250 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Masa:
1 puszka mleka gotowanego „Krówka”
100 g masła
4-5 łyżek mleka w proszku
Dekoracja:
morele suszone
migdały
orzechy włoskie
suszona żurawina
Cukier błyszczący Dr. Oetkera
kolorowe jajeczka
Będę piekła dwa mazurki, więc przygotowałam dwie tortownice o średnicy 26 cm, których spody wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, mielone orzechy, cukier puder, miękkie masło, cukier wanilinowy i dodaję jajko i śmietanę. Całość miksuję na gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Dzielę je na dwie równe części, nakładam do każdej tortownicy i wyrównuję łyżką. Ciasto piekę na najniższym poziomie piekarnika przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostygnięcia.
Teraz przygotuję masę. Do miski wkładam miękkie masło. Miksuję je na puszystą masę dodając po trochu masę krówkową, a pod koniec miksowania dosypuję mleko w proszku. Gotową masę wstawiam do schłodzenia na 30 minut do lodówki. Masą kajmakową smaruję oba blaty ciasta. Mazurki dekoruję suszonymi owocami, jajeczkami, błyszczącym cukrem i cukrem pudrem.
Mazurki migdałowo-kajmakowe na święta Wielkanocne
http://www.panitereska.pl/index.php/2012/03/30/mazurki/
Ciasto:
180 g mąki
180 g mielonych orzechów
125 g cukru pudru
250 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Masa:
1 puszka mleka gotowanego „Krówka”
100 g masła
4-5 łyżek mleka w proszku
Dekoracja:
morele suszone
migdały
orzechy włoskie
suszona żurawina
Cukier błyszczący Dr. Oetkera
kolorowe jajeczka
Będę piekła dwa mazurki, więc przygotowałam dwie tortownice o średnicy 26 cm, których spody wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, mielone orzechy, cukier puder, miękkie masło, cukier wanilinowy i dodaję jajko i śmietanę. Całość miksuję na gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Dzielę je na dwie równe części, nakładam do każdej tortownicy i wyrównuję łyżką. Ciasto piekę na najniższym poziomie piekarnika przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostygnięcia.
Teraz przygotuję masę. Do miski wkładam miękkie masło. Miksuję je na puszystą masę dodając po trochu masę krówkową, a pod koniec miksowania dosypuję mleko w proszku. Gotową masę wstawiam do schłodzenia na 30 minut do lodówki. Masą kajmakową smaruję oba blaty ciasta. Mazurki dekoruję suszonymi owocami, jajeczkami, błyszczącym cukrem i cukrem pudrem.