W sklepach zaczęła pojawiać się cukinia, dlatego polecam mój przepis na leczo:
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
2 pomidory
2 kiełbasy śląskie
fix do leczo
1 cebula
2 ząbki czosnku
chili, sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć razem z kiełbasą. Dodać cukinię, paprykę i pomidory, dusić. Dodać fix do leczo (gdy ktoś nie lubi dodawać "chemii" to niekoniecznie, ale wtedy potrawa ma lepszy smak) rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Dodać paprykę słodką i koncentrat, wymieszać. Dusić aż do miękkości warzyw. Przyprawić. My jemy z bagietką Smacznego!
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
2 pomidory
2 kiełbasy śląskie
fix do leczo
1 cebula
2 ząbki czosnku
chili, sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć razem z kiełbasą. Dodać cukinię, paprykę i pomidory, dusić. Dodać fix do leczo (gdy ktoś nie lubi dodawać "chemii" to niekoniecznie, ale wtedy potrawa ma lepszy smak) rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Dodać paprykę słodką i koncentrat, wymieszać. Dusić aż do miękkości warzyw. Przyprawić. My jemy z bagietką Smacznego!