annawes
Bywalec
- Dołączył
- 21 Lipiec 2012
- Posty
- 2 810
- Punkty reakcji
- 101
Muszę przyznać,że długo zabierałam się do zrobienia tego ciasta-powód-mam już swoje sprawdzone przepisy na jabłeczniki ,szarlotki itp.-sądziłam,że więcej mi nie potrzeba-błąd.Przepis dostałam od koleżanki z pracy,dziś w końcu zrobiłam,wiadomość jaką do nie napisałam-Dzięki wyszło super-fajne ciachto przepis:
4 jajka
1 kostka margaryny
1szkl.cukru
1szkl.mąki tortowej
1szkl.mąki ziemniaczanej
2łyżeczki proszku do pieczenia
4-5jabłek
2budynie waniliowe
mleko
Margarynę zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku.Na koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wszystko wymieszać(ciasto jest dość klejące-takie ma być)
Podzielić ciasto na dwie części.Jedną wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub kaszką manną.Zetrzeć jabłka i wyłożyć na ciasto.Na to wylać gorący budyń(przygotować z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu)Na wierzch wyłożyć reszte ciasta.
Piec w temp.180-190 st.przez ok.40 min.Powystudzeniu posypać cukrem poudrem.
smacznego!
4 jajka
1 kostka margaryny
1szkl.cukru
1szkl.mąki tortowej
1szkl.mąki ziemniaczanej
2łyżeczki proszku do pieczenia
4-5jabłek
2budynie waniliowe
mleko
Margarynę zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku.Na koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wszystko wymieszać(ciasto jest dość klejące-takie ma być)
Podzielić ciasto na dwie części.Jedną wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub kaszką manną.Zetrzeć jabłka i wyłożyć na ciasto.Na to wylać gorący budyń(przygotować z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu)Na wierzch wyłożyć reszte ciasta.
Piec w temp.180-190 st.przez ok.40 min.Powystudzeniu posypać cukrem poudrem.
smacznego!