kurczak z chili

S

Sumik777

Guest
Skladniki:

białko z 1 jajka
6 łyżek oleju
1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
500 g mięsa kurczaka
2 czerwone lub zielone papryki
2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
2 suszone małe chili, posiekane
1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego sherry
Sposób przygotowania:

Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką. Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszając, smażyć 2 minuty.
Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.

Smacznego
 
Do góry