Czy ktoś mógłby mi podać przepis na kurczaka po tajsku na ostro ?. Zrobiłem ostatnio po raz pierwszy według jakiegoś przepisu i kazało się że wyszedł za słony :-/. Nie wiem to chyba wina sosu sojowego (a użyłem jasnego). Dodam tylko że nie miałem 1 kg filetów tylko 750 gram. Prócz tego zrobiłem wszystko jak w przepisie. Co jeszcze mogło pójść nie tak ?
A to ten przepis :
1 kg filetów z piersi kurczaka
1 łyżeczka konfitury może być , brzoskwiniowa , wiśniowa lub pomarańczowa
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sok z połowy cytryny
4 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili (1/2 łyżki posiekanej)
3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Przygotowanie :
Najpierw robię marynatę :
A to ten przepis :
1 kg filetów z piersi kurczaka
1 łyżeczka konfitury może być , brzoskwiniowa , wiśniowa lub pomarańczowa
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sok z połowy cytryny
4 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili (1/2 łyżki posiekanej)
3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Przygotowanie :
Najpierw robię marynatę :
papryczkę chili , myję przekrawam wzdłuż oczyszczam z nasion i drobno siekam
czosnek również siekam , można przecisnąć przez praskę ja wolę posiekać drobno
teraz w misce mieszam składniki : sos sojowy , imbir ,konfiturę , sok z cytryny , cukier , chili , czosnek . Marynata jest gotowa
filet z piersi kurczaka dokładnie myję i osuszam ,następnie kroję w paski i wkładam do marynaty
pokrojoną pierś dokładnie namaczam w marynacie , miskę nakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na godzinę
po godzinie piersi są już zamarynowane będę je smażyła
na patelni (najlepiej użyć grillowej ) rozgrzewam olej lub oliwę i smażę filety wcześniej zamarynowane , smażę około 10 minut
Filet jest gotowy ,Ja podaję go z ryżem.