Jagody Goji

BOSSY

Bywalec
Dołączył
13 Październik 2009
Posty
1 593
Punkty reakcji
133
Wiek
34
Pierwsze informacje na temat jagód goji odnaleźć można w starych księgach chińskich mędrców. Pochodzę one z pierwszego wieku naszej ery. Jagody te znajdują się na pierwszym miejscu długiej bo liczącej 8 tysięcy pozycji listy żywności pochodzenia roślinnego mających zbawienny wpływ na nasz organizm.

Dlaczego znajdują tak wysoką pozycję w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej?

Po pierwsze jagoda ta rośnie na krzewie Lycium Barbarum na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Ale nie jest to jedyny powód.

Krzewy Lycium Barbarum na których rosną jagody goji, osiągają wysokość 1-3 m. Mają łukowato zwisające i pokryte kolcami gałązki. Same owoce (podłużne, czerwone jagody) mają długość do 2 cm. Są tak delikatne, że aby ich nie uszkodzić przy zbiorze – strząsa się je z krzewu, a nie zrywa. Świeżych nie powinno się dotykać rękoma, ponieważ dochodzi wtedy do rekcji utleniania i jagoda przybiera czarny kolor. Jak już wspomniałam podczas zbierania strząsa się je na specjalne maty potem suszy w cieniu.

Jagody tybetańskie regulują oddech, zwiększają wydolność organizmu dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego.

Średnia wartość odżywcza w 100 g owoców: energia 281kcal/ 1192 kJ, białko 11,4g; węglowodany 64g, w tym cukry 55,8g; tłuszcz 2,4g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,47g.

Dawniej organizowano festyny ku czci szczęśliwych jagód, aby zapewnić sobie obfite plony, a co za tym idzie zdrowie i urodę na przyszłość. Obecnie nie organizuje się festiwali ale warto wiedzieć, że spożywanie jagód goji pozwala zwalczać negatywne skutki wolnych rodników, hamować ich niszczycielskie działanie w komórkach, dzięki licznie występujących przeciwutleniaczach. Antyoksydanty zawarte w jagodach goji pozwalają nam zachować zdrowie i urodę na długie lata, hamują procesy mutacji komórek, opóźniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów i chorób układu krążenia.

Według najnowszych doniesień naukowców goji berries są jedynym składnikiem pożywienia, który pobudza (stymuluje) ludzki organizm do naturalnej produkcji HGH. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Ten czynnik sprawia, ze goji są prawdopodobnie najskuteczniejszym na świecie pokarmem opóźniającym i hamującym procesy starzenia.

Według znawców niekonwencjonalnych metod leczenia goji berries wspomagają terapię chorób serca, zwalczają dolegliwości bólowe, pomagają rozwinąć i wzmocnić układ immunologiczny organizmu, wspomagają proces utraty wagi podczas stosowania diety odchudzającej, ponieważ przyśpieszają spalanie tłuszczów - poprawiają metabolizm komórkowy. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni XXI wieku.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji kontrolują zawartość tłuszczu w organizmie.

Jagody goji poprawiają proces widzenia - wyostrzają wzrok i zapobiegają chorobom oczu - m.in. katarakcie, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają i wspomagają funkcjonowanie wątroby i nerek. W świecie azjatyckim jagody uznano za środek poprawiający potencję i wzmagający doznania seksualne.

Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?

Goji to szczęśliwe jagody. Smaczne i zdrowe. Obfitują w wartościowe składniki odżywcze: duże ilości beta-karotenu, wszystkie z 8 podstawowych aminokwasów oraz liczne mikroelementy. Już niewielka ilość jagód goji dostarcza energii.

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Chińska legenda mówi, że Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń żył 252 lata.

Inna legenda głosi, że za panowania dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Przez wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzym, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni.

Jagody goji można dostarczać organizmowi w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce, które swoim wyglądem przypominają rodzynki.

Przy zakupie jednak trzeba zwrócić uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Zaleca się zjadać około 70 szt. dziennie, czyli około 10-20 g goji. Dzieci poniżej 10 lat powinny spożywać połowę ilości. Najważniejsze jest regularne dostarczanie organizmowi cennych mikroelementów i witamin. Jagody goji najbardziej smakują dzieciom jako suszone jagody i powinny zastępować inne słodycze.

Jagody goji mogą zastępować rodzynki. Możemy je dodawać do musli na śniadanie, do wypieków oraz deserów. Wcześniej trzeba je tylko namoczyć w wodzie. Można je dodawać do jogurtu oraz owsianki. Można je żuć jako pyszną przekąskę, dodawać do przełamania smaku duszonych potraw czy zup. Owoce można również przyrządzić z kaszą ryżową lub jaglaną, lub dodawać do ciast. Pyszne są też naleśniki z dodatkiem jagód goji.

Przepis na zdrową i smaczną herbatkę z jagód goji.
Jagody goji zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia.
Herbatkę możemy posłodzić miodem.
Suszone owoce goji możemy również dodać do zielonej Herbaty, która znakomicie uzupełnia ich walory, a nawet wzmacnia ich działanie.
W sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest również sok z jagód goji.
Polecany jest szczególnie dla dzieci.
Jeśli masz dzieci i zastanawiasz się w jaki sposób można zwiększyć odporność organizmu dziecka mając świadomość tego, że powinno mieć ono dostarczone naturalne dobrze przyswajalne witaminy i minerały dla właściwego rozwoju, goji jest optymalnym rozwiązaniem. Sok z goji ma słodki smak przypominający smak soku z marchewki i dzieci chętnie będą go spożywały.
Jest to zdecydowanie super jedzenie dla całej rodziny, które z całą pewnością, można umieścić na jednym z trzech pierwszych miejsc najlepszej żywności.
Muszę jednak tutaj zaznaczyć, że cała roślina jest określana jako trująca, przy czym szczególnie szkodliwe mogą być owoce mało dojrzałe. Badania na zawartość atropiny w owocach kolcowoju prowadzone w Tajlandii i Chinach wykazały zmienną zawartość alkaloidu, nie przekraczającą wszakże 19 ppb (części na miliard), co jest stężeniem dalekim od toksycznego. Wiele toksycznych alkaloidów podawanych w odpowiednio małych dawkach stanowi skuteczne leki na liczne choroby i dolegliwości (np. morfina, kodeina, chinina).

W RAZIE CZEGO PODAM NA PW NA ŻĄDANIE SKĄD JEST ARTYKUŁ, NIE CHCE REKLAMOWAĆ KONKRETNEJ STRONY PUBLICZNIE PONIEWAŻ NIE JEST TO ZGODNE Z REGULAMINEM.

OD SIEBIE:
Aktualnie codziennie piję sok z tych jagód, a także małą garstkę suszonych jagód Goji. Samopoczucie jest naprawdę lepsze!
 
0

03092010

Guest
BOSSY napisał:
Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?


Wyglada to pieknie i kuszaco. Zobaczymy jak jest w rzeczywistosci.
Przyznam tez, ze nie slyszalam o jagodach goji. A czytajac reklame stwierdzic moge, ze argumenty powyzej przekonuja mnie i z ciekawoscia sprobuje, zwlaszcza, ze od 6 m-cy mam spore zapotrzebowanie na zelazo.
 

BOSSY

Bywalec
Dołączył
13 Październik 2009
Posty
1 593
Punkty reakcji
133
Wiek
34
jakby co to nie jest reklama ;) chce poprostu uświadomić że takie coś istnieje, zarazić tym innych
 

evis

Nowicjusz
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
16
Punkty reakcji
0
wpadłam na jagody goji przy okazji wypróbowania musli sante z jagodami goji. narazie tylko w tym produkcie je spotkałam ale będę szukać dalej bo bardzo mi pasują. :) a nawet nie wiedzialam ze są takie super jak opisano wczesniej. czlowiek to się może douczyć na forach :)
 

Kingusia1992

Nowicjusz
Dołączył
30 Styczeń 2014
Posty
43
Punkty reakcji
0
ja znam jagody goji od dłuższego czasu, kiedyś koleżanki tata jadł je kiedy był chory na raka i mu pomogło =) ja je zjadam, bo mają dużo witaminy C i na zimowe dni są genialne, kupuje te firmy sante z linii skarby ziemii, dodatkowo dodaje je do ciast :D lubię również tosty z jagodami goji i masłem orzechowym, fajne połączenie ^^
 

mcwl

Nowicjusz
Dołączył
19 Luty 2014
Posty
9
Punkty reakcji
0
Wiek
37
Miasto
Warszawa
Większość tego co jest dostępne na polskim rynku to towar bezwartościowy.

Nadmiernie przesuszone owoców są pozbawione składników odżywczych. Praktycznie wszystko co znajdziecie za 50-60zł/kg to odrzuty z zagranicy, które się nie sprzedały lub źle przechowywany towar.

Pełnowartościowe jagody Goji mają konsystencję suszonej moreli, a nie płatków zbóż...

Miałem okazję handlować takimi rzeczami w ilościach hurtowych i w takich też spożywać - wiem jak to wygląda w praktyce.
 

evis

Nowicjusz
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
16
Punkty reakcji
0
mcwl nie wiele wiem na temat tych owoców, ale dzis kupilam paczke z sante bo tylko z tej firmy widzialam w sklepie jagody goji. na moje oko nie mają konsystencji platkow zbóż są wysuszone ale tak ze w srodku jakby troche miękkie więc to chyba dobry produkt czy nie?
 

betson

Nowicjusz
Dołączył
10 Luty 2014
Posty
13
Punkty reakcji
0
Nie jestem wielką znawczynią, ale wydaje mi się, że właśnie tak powinny wyglądać wysuszone jagody goji. Także nic się nie martw,tylko się nimi rozkoszuj ;)
 

Kingusia1992

Nowicjusz
Dołączył
30 Styczeń 2014
Posty
43
Punkty reakcji
0
tak, tak powinny wyglądać, bo one są jakby liofilizowane, za granicą jak jadłam to dawali świeże i są strasznie kwaśne (jak nasza cytryna), a te polskie firmy sante dzięki takiemu procesowi, zachowują nadal wszystkie składniki odżywcze, także są pełnowartościowe ^^
 

Primawera

Bywalec
Dołączył
23 Grudzień 2013
Posty
809
Punkty reakcji
121
Z ciekawości spróbowałam dzisiaj owoce goji, w smaku przypaminają rodzynki , ale później wyczywa sie lekko gorzki smak.
 

betson

Nowicjusz
Dołączył
10 Luty 2014
Posty
13
Punkty reakcji
0
Ja tam nie wiem czy one są liofilizowane, wiem że mi smakują i świetnie na mnie działają ;)
 

sylkaa

Nowicjusz
Dołączył
19 Grudzień 2014
Posty
80
Punkty reakcji
1
Są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę.

Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie a sami chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.

Kolcowój jest krzewem z rodziny psiankowatych, w Polsce sadzonym głównie jako roślina ozdobna, a w Chinach cenionym za swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Najbardziej znane są dwa gatunki: szkarłatny i pospolity. Jego owoce to jasnopomarańczowe lub czerwone jagody zwane Goji o wysokiej zawartości cennych składników pokarmowych. W kuchni chińskiej również wykorzystywane są liście i korzenie.
 

sylkaa

Nowicjusz
Dołączył
19 Grudzień 2014
Posty
80
Punkty reakcji
1
Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:


  • 6 podstawowych witamin

  • 11 podstawowych mikroelementów

  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe

  • 18 aminokwasów

  • 8 polisacharydów

  • 6 monosacharydów

  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).

  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil

  • wiele pigmentów fenolowych

Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:


  • Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.

  • Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
  • Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Podane wartości różnią się oczywiście z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
 

madzia_a

Nowicjusz
Dołączył
24 Październik 2012
Posty
178
Punkty reakcji
10
Wiek
38
Ja muszę przyznać, że jagody goji odkryłam dopiero niedawno. W smaku jak dla mnie całkiem ok. Są dla mnie świetną przekąską, np wieczorem do filmu zamiast paczki chipsów :p
Wrzucałam też sobie garść do porannej owsianki :)
Polecam jeśli ktoś jeszcze nie próbował.
 
Do góry