0
03092010
Guest
Szukałam ciekawego przepisu na weekend.
Ciasto wygląda bardzo ładnie, a że lubię różnego rodzaju kremy, to bardzo mi podpasował i jutro zabieram się do robienia.
Może ktoś się skusi.
Składniki na biszkopt:
Warstwa jagodowa:
Najpierw należy przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 21 cm, lub kwadratowej foremki 21 x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15-20 minut. Dobrze wystudzić.
Następnie nasączyć go pączem, przygotowanym z mocnej, posłodzonej i wystudzonej herbaty oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha".
Teraz czas na warstwę jagodową.
Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Na koniec została nam masa waniliowa.
Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i żelatynę. Tak jak poprzednio najlepiej ręcznie połączyć całość w jednolitą masę. Przelać masę waniliową na zastygniętą warstwę jagodową, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki. Odczekać około 2 godzin. Gdy ciasto stężeje, całość posypać tartą czekoladą.
Ciasto wygląda bardzo ładnie, a że lubię różnego rodzaju kremy, to bardzo mi podpasował i jutro zabieram się do robienia.
Może ktoś się skusi.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki herbaty
- kilka kropli aromatu waniliowego
Warstwa jagodowa:
- szklanka jagód
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g startej czekolady do posypania
Najpierw należy przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 21 cm, lub kwadratowej foremki 21 x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15-20 minut. Dobrze wystudzić.
Następnie nasączyć go pączem, przygotowanym z mocnej, posłodzonej i wystudzonej herbaty oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha".
Teraz czas na warstwę jagodową.
Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Na koniec została nam masa waniliowa.
Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i żelatynę. Tak jak poprzednio najlepiej ręcznie połączyć całość w jednolitą masę. Przelać masę waniliową na zastygniętą warstwę jagodową, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki. Odczekać około 2 godzin. Gdy ciasto stężeje, całość posypać tartą czekoladą.