Ciasto jagodowo-waniliowe.

0

03092010

Guest
Szukałam ciekawego przepisu na weekend.
Ciasto wygląda bardzo ładnie, a że lubię różnego rodzaju kremy, to bardzo mi podpasował i jutro zabieram się do robienia.
Może ktoś się skusi.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Poncz:
  • 1/2 szklanki herbaty
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Warstwa jagodowa:
  • szklanka jagód
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Warstwa waniliowa:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 100 g startej czekolady do posypania


Najpierw należy przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 21 cm, lub kwadratowej foremki 21 x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15-20 minut. Dobrze wystudzić.
Następnie nasączyć go pączem, przygotowanym z mocnej, posłodzonej i wystudzonej herbaty oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha".

Teraz czas na warstwę jagodową.
Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.

Na koniec została nam masa waniliowa.
Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i żelatynę. Tak jak poprzednio najlepiej ręcznie połączyć całość w jednolitą masę. Przelać masę waniliową na zastygniętą warstwę jagodową, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki. Odczekać około 2 godzin. Gdy ciasto stężeje, całość posypać tartą czekoladą.



ciasto-jagodowo-waniliowe-fd.jpg
 
Do góry