ventura
Nowicjusz
- Dołączył
- 15 Lipiec 2009
- Posty
- 89
- Punkty reakcji
- 0
Polecam przepis na wspaniałe ciasteczka podwójnie czekoladowe które piekłam w weekend. Sa bardzo łatwe do zrobienia a przy tym smaczne (przepis pochodzi z bloga panitereska.pl)
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
2 jajka
2 szklanki mąki
½ szklanki kakao (50g)
szczypta soli
2 tabliczki gorzkiej czekolady (68%)
Ciasteczka piecze się na blasze od piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dosypujemy biały cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier brązowy, jajka, cukier wanilinowy i razem wszystko miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy razem i przesiewamy przez sito do masy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy i wszystko razem miksujemy. Na przygotowaną blachę nakładamy łyżką do lodów porcje ciasta. Ciasto rozleje się w czasie pieczenia, więc aby ciastka się nie posklejały, układamy je w sporych odstępach. Ciastka pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy je, gdy brzegi są upieczone a środek jest jeszcze miękki. Po wyjęciu ciasteczka studzimy na pergaminie.
Ot cała filozofia polecam!
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
2 jajka
2 szklanki mąki
½ szklanki kakao (50g)
szczypta soli
2 tabliczki gorzkiej czekolady (68%)
Ciasteczka piecze się na blasze od piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dosypujemy biały cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier brązowy, jajka, cukier wanilinowy i razem wszystko miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy razem i przesiewamy przez sito do masy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy i wszystko razem miksujemy. Na przygotowaną blachę nakładamy łyżką do lodów porcje ciasta. Ciasto rozleje się w czasie pieczenia, więc aby ciastka się nie posklejały, układamy je w sporych odstępach. Ciastka pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy je, gdy brzegi są upieczone a środek jest jeszcze miękki. Po wyjęciu ciasteczka studzimy na pergaminie.
Ot cała filozofia polecam!