1,5 kg polędwicy wołowej
60 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 kieliszki białego wina
4 ogórki konserwowe
2 łyżki soku z cytryny
2 szkl bulionu
sól i pieprz
Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1-2 godz do lodówki. Umyte pieczarki,a także ogórki pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rozgrzanym rondlu roztopić masło, dodać cebulę, ogórki i pieczarki, lekko obsmażyć. Mięso posypać świeżo zmielonym pieprzem, obtoczyć w mące (pszennej wymieszanejz ziemniaczaną), wrzucić do rondla. Krótko obsmażyć, dodać bulion, koncentrat pomidorowy i wino. W powstałym sosie dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli potrzeba przyprawić Boeuf Strogonow do smaku solą i papryką a tuż przed podaniem zaprawić Boeuf Strogonow śmietaną.
To przepis z mojego zeszyciku, ale powiem w sekrecie, ze Strogonow jest o niebo lepszy z łyżką musztardy
60 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 kieliszki białego wina
4 ogórki konserwowe
2 łyżki soku z cytryny
2 szkl bulionu
sól i pieprz
Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1-2 godz do lodówki. Umyte pieczarki,a także ogórki pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rozgrzanym rondlu roztopić masło, dodać cebulę, ogórki i pieczarki, lekko obsmażyć. Mięso posypać świeżo zmielonym pieprzem, obtoczyć w mące (pszennej wymieszanejz ziemniaczaną), wrzucić do rondla. Krótko obsmażyć, dodać bulion, koncentrat pomidorowy i wino. W powstałym sosie dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli potrzeba przyprawić Boeuf Strogonow do smaku solą i papryką a tuż przed podaniem zaprawić Boeuf Strogonow śmietaną.
To przepis z mojego zeszyciku, ale powiem w sekrecie, ze Strogonow jest o niebo lepszy z łyżką musztardy