Boeuf Strogonow

Rosalie

stara wiedźma
Dołączył
23 Luty 2009
Posty
6 045
Punkty reakcji
425
Miasto
.
1,5 kg polędwicy wołowej

60 dag pieczarek

2 cebule

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek koncentratu pomidorowego

2 łyżki masła

1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki kwaśnej śmietany


2 kieliszki białego wina

4 ogórki konserwowe
2 łyżki soku z cytryny


2 szkl bulionu

sól i pieprz


Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1-2 godz do lodówki. Umyte pieczarki,a także ogórki pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rozgrzanym rondlu roztopić masło, dodać cebulę, ogórki i pieczarki, lekko obsmażyć. Mięso posypać świeżo zmielonym pieprzem, obtoczyć w mące (pszennej wymieszanejz ziemniaczaną), wrzucić do rondla. Krótko obsmażyć, dodać bulion, koncentrat pomidorowy i wino. W powstałym sosie dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli potrzeba przyprawić Boeuf Strogonow do smaku solą i papryką a tuż przed podaniem zaprawić Boeuf Strogonow śmietaną.


To przepis z mojego zeszyciku, ale powiem w sekrecie, ze Strogonow jest o niebo lepszy z łyżką musztardy ;)
 

Rosalie

stara wiedźma
Dołączył
23 Luty 2009
Posty
6 045
Punkty reakcji
425
Miasto
.
strogonow+01.jpg
 
Do góry