Biologia

blondsłoneczko16

Nowicjusz
Dołączył
9 Listopad 2006
Posty
22
Punkty reakcji
0
Musze napisac o funkcjach pierwiastków w organiżmie człowieka, a drugim zadaniem jest wymienienie funkcji biologicznych wody i powiązanie ich z własnościami fizyko-chemicznymi tego związku!! Błagam Was pomóżcie!!!!!!!! :(
 

kamila14

Nowicjusz
Dołączył
18 Sierpień 2005
Posty
211
Punkty reakcji
0
Wiek
32
Miasto
Z takiego miejsca na ziemii gdzie marzenia się spe
Ważniejsze funkcje poszczególnych
makroskładników

Węgiel, wodór i tlen są podstawowymi pierwiastkami budującymi cukrowce i tłuszczowce, a wraz z azotem, fosforem i siarką są niezbędnymi, jak już wspomniałem, składnikami białek.
Potas i sód są związane z przewodnictwem nerwowym. Magnez wchodzi w skład chlorofilu (zielonego barwnika, będącego składnikiem ciałek zieleni).

Ważniejsze skutki niedoboru

Np. niedobór magnezu w organiźmie człowieka zwiększa ryzyko wystąpienia białaczki limfatycznej, zawału serca i miażdżycy. Rola wapnia przejawia się szczególnie u kręgowców, gdzie pierwiastek ten, wraz z fosforem, buduje kościec, tak więc jego brak powoduje nadmierną ich łamliwość. Natomiast brak wapnia we krwi u ludzi powoduje nadmierna pobudliwość nerwową.


Krótka charakteryzacja wybranych
makroelementów

Sód [Na+] - w naturze, w produktach spożywczych występuje w niewielkich ilościach głównym jego źródłem jest dodawany
do pożywienia chlorek sodu [NaCl]. Z tego powodu często może dochodzić do nadmiernego spożycia sodu przez osoby lubiące słony smak. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób ze skłonnościami do tej choroby. Jedna łyżeczka soli kuchennej (5g) zawiera około 2000mg sodu. Dzienne spożycie soli powinno wynosić łącznie 7-8g czyli 2800-3200mg sodu. Obecnie w Polsce sprzedaje się w sklepach wyłącznie sól jodowaną zawierającą dodatek 30mg jodku potasu na 1kg soli, czyli dawka 7-8g soli wprowadza do organizmu 160-183µg jodu. Dodawanie jodu do soli jest profilaktyką wola endemicznego, związanego z niedoborem tego pierwiastka.

Potas [K+] - wspólnie z sodem jest odpowiedzialny w organizmie za utrzymanie ciśnienia osmotycznego w komórkach i płynach ustrojowych. Konieczne jest więc
zachowanie odpowiedniego, wzajemnego stosunku między tymi pierwiastkami.

Wapń [Ca2+] - jest składnikiem budulcowym układu kostnego. Główne źródło tego pierwiastka w pożywieniu stanowi mleko i jego przetwory, dlatego muszą one wchodzić w skład codziennego jadłospisu. W diecie statystycznego Polaka obserwuje się zbyt niskie spożycie wapnia. Niedobór tego pierwiastka i witaminy D jest powodem krzywicy u niemowląt i dzieci, a u ludzi starszych prowadzi do
osteoporozy (łamliwości kości). Szczególnie narażone na tą chorobę są kobiety. W profilaktyce osteoporozy oprócz zawartości wapnia w diecie ważna jest zawartość fosforu oraz zachowanie odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu.
Na ogół w produktach spożywczych jest więcej fosforu i stosunek ten z optymalnego 1:1 przesuwa się w kierunku 1:2. Dodatek fosforanów, ze względów technologicznych, do niektórych produktów spożywczych przyczynia się do nadmiernego spożycia fosforu, a tym samym do powstawania niekorzystnego stosunku fosforu do wapnia.
W związku z tym zalecane jest spożywanie większej ilości produktów będących bogatym źródłem wapnia.


Magnez [Mg2+] - należy do pierwiastków, które występują w różnych produktach w stosunkowo niewielkiej ilości. Większą dawkę tego pierwiastka można sobie zapewnić
spożywając ciemne pieczywo i kasze, zwłaszcza gryczaną. Magnez odgrywa ważną rolę w wielu reakcjach enzymatycznych ustroju, jest też niezbędny jako składnik budulcowy kości, dlatego musi być dostarczany w diecie regularnie w odpowiedniej ilości. Niekiedy braki magnezu mogą być uzupełniane preparatami farmaceutycznymi, które w przeciwieństwie do żywności są pozbawione innych składników odżywczych. Bardziej zalecaną formą prawidłowego żywienia jest różnorodność produktów w układaniu jadłospisów.


Żelazo [Fe2+, Fe3+] - <mikroskładnik> - jest składnikiem hemoglobiny krwi i pełni ważną funkcję nośnika tlenu w organiźmie. Żelazo z pożywienia jest na ogół trudno przyswajalne, zwłaszcza z produktów roślinnych. Dlatego dieta wegetariańska stwarza ryzyko wystąpienia
niedoborów żelaza, zwłaszcza u kobiet i dzieci. Najłatwiej przyswajalne jest żelazo hemowe, które znajduje się w mięsie i podrobach, a obecność witaminy C w diecie
podwyższa jego przyswajalność. Niektóre produkty, jak np. mieszanki dla niemowląt, są wzbogacone w żelazo w celu zapobiegania niedokrwistości (anemii).
 

shqu

Nowicjusz
Dołączył
12 Grudzień 2005
Posty
155
Punkty reakcji
0
Wiek
35
Miasto
Mikołów
Biologiczna rola wody.
Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem zwiazkow ustrojowych i niezbednym uzupelnieniem pokarmu kazdego organizmu oraz zwiazkiem uczestniczacym w przebiegu wiekszosci reakcji metabolicznych, a ponadto :
-stanowi srodek transportu wewnatrzustrojowego, np. produktow przemiany materii, substancji odzywczych, hormonow, witamin, enzymow,
-uczestniczy w reakcjach hydrolizy,
-utrzymuje odpowiednie wymiary i ksztalty komorek, warunkuje jedrnosc komorki (tzw. turgor),
-stanowi plynne srodowisko, niezbedne do usuwania koncowych produktow przemiany materii.

Wlasciwosci fizykochemiczne wody.
Woda jest jedna z najwazniejszych i najbardziej rozpowszechnionych substancji. Czysta chemicznie woda w przyrodzie nie wystepuje, zawiera zawsze domieszki, mozna ja natomiast otrzymac w wyniku destylacji. Czysta woda ma nastepujaca cechy :
-jest przezroczysta, bez zapachu i smaku,
-jest dobrym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji,
-ma wysoka temperature topnienia i wrzenia,
-odznacza sie dobrym przewodnictwem cieplnym i wysokim cieplem parowania, co zabezpiecza organizm przed przegrzaniem, umozliwia sprawna termoregulacje,
-ma wysokie napiecie powierzchniowe, co sprawia, ze spelnia wazna role w tworzeniu blon plazmatycznych,
-wykazuje duza lepkosc,
-ma duza ppojemnosc cieplna, chroniaca organizmy przed naglymi skokami temperatur,
-ma wysokie cieplo wlasciwe, co zmniejsza wahania temperaturowe wewnatrz organizmu - woda wolno nagrzewa sie i wolno ochladza,
-ma duza gestosc (mase wlasciwa),
-ma niesymetrycznie rozmieszczone ladunki elektryczne, co nadaje jej charakter dipolu.

To chyba bedzie wszystko. Wspomoglem sie zeszytem z biologii, bo troche duzo tego zeby wszystko pamietac :p
Mysle, ze wykazac zaleznosci miedzy tymi cechami bedziesz umiala sama wykazac ...
 
Do góry