Hmmm, otwarcie własnej restauracji / baru to ciężka orka, głównie na samym początku.
Wiem z własnego doświadczenia.
Koszt wynajmu oczywiście zależy od lokalizacji, miasta, my akurat mamy knajpę we Wrocławiu, bliżej centrum, więc też płacimy dosyć sporo, no ale opłaca się, chociaż na początku za różowo wcale nie było, ale myślę, że chyba każdy ma taki okres.
Jeżeli chodzi o wyposażenie lokalu w urządzenia gastronomiczne i cały park technologiczny, to myślę, że najlepiej skierować się do firmy, która wszystko od podstaw nam zrobi - od projektu, przez całościową wycenę, po realizację, montaż, serwis itd. My skorzystaliśmy z usług Tanake (http://www.tanake.com.pl/), bo sami na początku nic nie wiedzieliśmy o tym, i firma spisała się na medal, urządzenia wysokiej jakości, kuchnia rozplanowana z głową - każdemu polecę, bo nie dość, że zajęli się wszystkim (przynajmniej o tym nie musieliśmy myśleć), to wywiązali się z umowy doskonale. Teraz też jak jakieś drobne rzeczy musimy kupić, to kupujemy właśnie w ich sklepie internetowym.
Co do zaopatrzenia - to już trzeba popytać lokalnie, porównać ceny, popytać o opinie itd.