Tort mandarynkowy w koronie

oaza

Nowicjusz
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
40
Miasto
nie z tej ziemi
Robiłam w sobotę pyszny tort z przepisu z bloga Pani Tereski i musze się z Wami podzielić przepisem, bo jest rewelacyjny .
Serdecznie polecam ten lekki tort na każdą okazję :)

IMG_0197-300x210.jpg


Ciasto:
125g miękkiego masła
125g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetker
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr.Oetker
150g mąki
4 żółtka
4 łyżki mleka
Bezowa korona:
4 białka
180g cukru pudru
Masa:
1 Sernik jogurtowy Dr. Oetker
400 ml zimnego mleka
250ml śmietanki kremówki 30% tł.
1 puszka mandarynek 310g
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Tort przygotowywać będę w tortownicy o średnicy 26 cm.
Zaczynam od zmiksowania masła z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie, dalej miksując, kolejno dodaję żółtka, później wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewam mleko.
Po połączeniu składników i uzyskaniu gładkiej, puszystej masy ciasto dzielę na połowę.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję w niej połowę ciasta i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia to około 20 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostygnięcia.
Następnie wyciągam je z blachy i oddzielam od papieru do pieczenia.
Teraz przygotuję bezową koronę. Białka ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier puder. Piana musi być bardzo dobrze ubita- tak by na mikserze zostawały aż pianowe różki,
Znów biorę tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i nakładam drugą część ciasta wykładam na papier, wyrównuję, po czym na wierzch nakładam ubitą pianę. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika i piekę około 30minut.
Po upieczeniu odstawiam je do wystygnięcia.
Teraz przygotowuję sernik na zimno. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Sernik jogurtowy miksuję z 400 ml mleka przez około 3 minuty. Dodaję do niego ubitą śmietankę i mieszam krótko mikserem na najniższych obrotach. Do masy dodaję mandarynki i mieszam delikatnie łyżką.
Do tortownicy wkładam dolną część ciasta i nasączam je syropem z mandarynek. Na ciasto nakładam gotową masę sernikową. Na wierzch nakładam ciasto z bezą, która swym kształtem przypomina koronę.
Tort jest już gotowy, piętrowy, piękny :)
 
Do góry