Amber
zjadłabym coś..
- Dołączył
- 16 Czerwiec 2009
- Posty
- 942
- Punkty reakcji
- 419
Witajcie,
Jako, że mamy sezon na przetwory proponuję podzielmy się naszymi sprawdzonymi przepisami
Co roku zastanawiam się np. ile soli, ile octu potrzeba do zalewy na ogórki korniszony
Mam taki przepis:
zalewa
niecałe 3 szklanki octu 10%
mniej niż pół szklanki soli
niecałe 2 szklanki cukru
7 kubków 05,l wody, 8 niepełny
Do słoików oprócz ogórków: ząbek czosnku, ziarna ziela angielskiego, ziarenka gorczycy, liść laurowy, kilka plasterków marchewki.
Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Wychodzi około 8 słoików z takiej porcji.
Dodatkowo zrobiłam dziś Sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej więc dzielę się przepisem:
Składniki:
* 2 kg ogórków
* 2 kg żółtej fasolki szparagowej
* 1 kg cebuli
* 1 łyżka soli
Zalewa:
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szklanka octu
* 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
* 4 łyżki soli
* 2 szklanki cukru
* pół łyżeczki pieprzu (do smaku)
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Olej mieszamy z ocetem, przecierem pomidorowym. Wsypujemy cukier, sól, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Ogórki, faskolkę i cebulę mieszmy z zalewą. Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.
Mam zamiar jeszcze zrobić dziś dżem jabłkowy. Składniki to jabłka i cukier
A Wy jakie robicie przetwory?
Jako, że mamy sezon na przetwory proponuję podzielmy się naszymi sprawdzonymi przepisami
Co roku zastanawiam się np. ile soli, ile octu potrzeba do zalewy na ogórki korniszony
Mam taki przepis:
zalewa
niecałe 3 szklanki octu 10%
mniej niż pół szklanki soli
niecałe 2 szklanki cukru
7 kubków 05,l wody, 8 niepełny
Do słoików oprócz ogórków: ząbek czosnku, ziarna ziela angielskiego, ziarenka gorczycy, liść laurowy, kilka plasterków marchewki.
Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Wychodzi około 8 słoików z takiej porcji.
Dodatkowo zrobiłam dziś Sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej więc dzielę się przepisem:
Składniki:
* 2 kg ogórków
* 2 kg żółtej fasolki szparagowej
* 1 kg cebuli
* 1 łyżka soli
Zalewa:
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szklanka octu
* 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
* 4 łyżki soli
* 2 szklanki cukru
* pół łyżeczki pieprzu (do smaku)
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Olej mieszamy z ocetem, przecierem pomidorowym. Wsypujemy cukier, sól, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Ogórki, faskolkę i cebulę mieszmy z zalewą. Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.
Mam zamiar jeszcze zrobić dziś dżem jabłkowy. Składniki to jabłka i cukier
A Wy jakie robicie przetwory?