Jedzenie na poprawę pamięci
Teoretycznie rzecz biorąc, dobra pamięć zależy od ilości neuronów w mózgu. Dużo jednak zależy od sposobu, w jaki żyjemy. Wiek, stres, długość snu, leki, dieta, to wszystko ma wpływ na Twoją pamięć. Warto, wiedzieć, co jeść, aby polepszyć swoją zdolność zapamiętywania. Zdrowa dieta podstawą do sukcesu.
Sprawny układ krwionośny ma niebagatelny wpływ na kondycję komórek mózgowych. Zdrowsze serce to sprawniejszy umysł. Warto zatem zastosować się do zasad prawidłowego odżywiania, które są przyjazne sercu.
Dla rozwoju pamięci niezbędne są flawonoidy dostarczane w jedzeniu, a szczególnie dwa z nich: antocyjan i kwercetyna. Przeciwdziałają pękaniu połączeń między neuronami. Oto lista artykułów spożywczych zawierających najwięcej flawonoidów:
- Jagody mają największe stężenie flawonoidów ze wszystkich owoców. Dieta bogata w jagody poprawia zdolność uczenia się.
- Liście roślin takich jak szpinak, kapusta, gorczyca, rzepa zawierają substancje, które wspierają działanie pamięci. Na Uniwersytecie Bostońskim przeprowadzono eksperyment na 320 mężczyznach, których dieta była śledzona przez 3 lata. Okazało się, że osoby, który spożywały dużo liści wymienionych wyżej roślin, miały wyraźnie lepszą pamięć. Mniejszy był też odsetek chorób serca.
- Zdrowe tłuszcze są potrzebne dla prawidłowego rozwoju mózgu. Dużo takich tłuszczów zawierają ryby, a w szczególności łosoś, sardynki, śledź oraz makrela.
- Niedawno okazało się, że także kawa poprawia pamięć. Osoba rozbudzona kofeiną sprawniej potrafi zapamiętywać.