1. (1 pkt) Jakie jest stężenie gliceryny w preparacie o następującym składzie:
Kwas stearynowy 30
NaOH 0,5
Gliceryna 5
Alantoina 2
Woda do 100.
Jaka jest zawartość gliceryny (ile g) w 15g preparatu?
2. (1 pkt) Podaj działanie na skórę poszczególnych substancji w kremie o recepturze:
Stearyna 26
Wyciąg Hamamelisu 10
Trójetanolamina 4
Gliceryna 10
Wodorotlenek sodu 0,7
Zapach qs
Konserwant qs
Woda do 100
3. (1 pkt) Jak przygotować roztwory kwasu glikolowego, który zastosowany ma być do:
8]a) nawilżenia
8]b) peelingu?
Określ w obu przypadkach stężenia ostatecznych roztworów i proporcje w jakich należy zmieszać wodę i stężony 70% roztwór kwasu.
4. (1 pkt) Jak, mając do dyspozycji roztwór chlorku sodu o stężeniu 20% oraz sprzęt laboratoryjny, otrzymać roztwór tej soli o stężeniu 50%?
Jak, mając do dyspozycji roztwór etanolu o stężeniu 20% oraz sprzęt laboratoryjny, otrzymać roztwór o stężeniu 50%?
5. (1 pkt) Jak można zapewnić trwałość „kosmetykom naturalnym”?
6. (1 pkt) W jakich przypadkach stosuje się poszczególne typy destylacji:
325]a) prostą;
325]b) pod zmniejszonym ciśnieniem?
7. (1 pkt) Jakie wymagania dermatologiczne i chemiczne stawia się składnikom bazy tłuszczowej?
8. (1 pkt) Dlaczego konieczne jest dokonywanie oceny jakości preparatu kosmetycznego? Jakie elementy oceny jakości są niezbędne z punktu widzenia bezpieczeństwa organizmu człowieka?
9. (1 pkt) Omów wrażliwość na działanie tlenu wybranej grupy związków organicznych.
10. (2 pkt) Zaproponuj recepturę kosmetyku nawilżającego, do cery wrażliwej, występującego w formie:
325]a) kremu
325]b) toniku.
11. (4 pkt) Która forma kosmetyczna zapewnia najszybsze działanie na skórze?? Która zaś najbardziej długotrwałe? Dlaczego?
12. (5 pkt) Jak może zmieniać się aktywność substancji pod wpływem procesu technologicznego otrzymywania preparatu?