Nalewki

aggu_la

Nowicjusz
Dołączył
11 Luty 2006
Posty
135
Punkty reakcji
0
Wiek
39
Miasto
pojęcie wzgędne :p
jako smakoszka rzeczy dobrych a nowych, including alkohole mam zapytanko - znacie/macie jakieś dobre przepisy na pyszne nalewki, które można samodzielnie wykonać i rozkoszować się ich zmakiem w domowym zaciszu??
 

Karolina_

Nowicjusz
Dołączył
18 Maj 2006
Posty
3 201
Punkty reakcji
1
Miasto
o tym wiesz?
1. Likier z kukułek
Składniki:
40 dkg kukułek; 0,5 l wódki, 1 mleko skondensowane słodzone.
Przygotowanie:
Kukułki rozgnieść, wrzucić do słoika litrowego i zalać wódką. Co jakiś czas wstrząsnąć. Gdy kukułki się rozpuszczą dodać mleko skondensowane i zmiksować. Gotowe!!
2. Likier (tzw. z krówek)
Składniki:
2 mleka skondensowane słodzone; 0,5 l wódki
Przygotowanie:
Mleka gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny w garnku z wodą, gdy mleko ostygnie, wlać je do naczynia, dodać wódkę i zmiksować na jednolitą masę. Gotowe!!
 

przemcio1

Nowicjusz
Dołączył
16 Październik 2006
Posty
460
Punkty reakcji
1
Miasto
z US i A :D
nalewka miętowa kilka gałązek świeżej mięty zalać pól litrem spirytu i odstawic na jakies 2 tyg pozniej pic;p
 

michaloz

[...]
Dołączył
16 Październik 2006
Posty
1 399
Punkty reakcji
1
Wiek
30
Miasto
ptb.
Nie wiem jak dokładnie dodawać, ale do litrowej butelki powinno(chyba) być tak:
1. 30 dag krówek
2. Vodka ok. 800 ml
Sposób przygotowania:
Krówki wcisnąc do butelki, zalać wódką i trząsć przez jakiś czas(chyba dopoki sie nie rozpuszczą krówki) i pić.
 

diva ziomek

Niepoprawny Humanista
Dołączył
17 Listopad 2006
Posty
1 607
Punkty reakcji
10
Miasto
Oświęcim/Kraków
Mój ulubiony to "Wściekły Pies"
1.nalać 3/4 kieliszka wódki
2.delikatnie po ściance wlać trochę tabasco
3.cosik pieprzu :p
4.Wypić całe za jednym chlustem
5.I tak 6 razy.. :D:D
 

fazja

Nowicjusz
Dołączył
29 Czerwiec 2007
Posty
8
Punkty reakcji
0
nie znam ale mogę polecić sklep w którym się zaopatruję www.centrumwin.pl
 

matty123

Nowicjusz
Dołączył
15 Styczeń 2011
Posty
4
Punkty reakcji
0
Bardzo dobra, kupna STAROPOLSKA NALEWKA z czarnych jagód, wspomagająca odporność, kondycję oraz poprawiająca samopoczucie. Oczywiście wszystko zależy od picia jej w małych ilościach. Wiadomo we wszystkim trzeba mieć umiar. Wyśmienity produkt produkowany przez firmę JAGODZIEC http://www.jagodziec.pl
Zobacz, poczytaj o produkcie i zdecyduj czy warto?
POLECAM
 

martynana

Nowicjusz
Dołączył
16 Wrzesień 2011
Posty
11
Punkty reakcji
0
ja sama robię nalewki, fajna zabawa. Obecnie robi mi się 8 miesięczna. Fakt, że trochę kosztowała bo bardzo dużo owoców było potrzebnych, spirytus i rum. A teraz litr miodu, ale już nie mogę się doczekać jak będzie gotowa. Polecam każdemu. Dużo czasu nie zajmuje, a fajnie jest napić się czego zrobionego przez siebie, no i zawsze można komuś sprezentować w fajnej butelce :)
 

królkaroli

Nowicjusz
Dołączył
22 Listopad 2011
Posty
21
Punkty reakcji
0
ja też chciałabym spróbować :) nie potrafię tylko rozrabiac alkoholu. Próbowaliście gotowego spirytusu do nalewek Soplicy. Ma 60%. Nada się?
 

ja_goda

Nowicjusz
Dołączył
2 Wrzesień 2010
Posty
118
Punkty reakcji
0
Próbowaliście gotowego spirytusu do nalewek Soplicy. Ma 60%. Nada się?
Ja próbowałam ich nalewki gotowej, malinowej, cud miód :) więc po co robić swoją??:)
Ale to by było spore ułatwienie jak dla mnie jeśli jest już taki spirytus gotowy, nie trzeba rozcieńczać itp. Zawsze to mnie blokowało przed stworzeniem czegoś swojego, nie wiedziałam jakie proporcje, i co zrobić jak będzie za lekki.
Próbowałaś już może? bo widzę pytanie padło już jakiś czas temu.
 

królkaroli

Nowicjusz
Dołączył
22 Listopad 2011
Posty
21
Punkty reakcji
0
Ja piłam Soplicę orzechową z likierem czekoladowym . . . .mhmhm super! No, ale chciałąbym zrobić coś swojego tzn. już zrobiłam :) teraz czekam tylko na efekty! Zrobiłam z pomarańczy i kawy. Pokroiłam pomarańczę, wrzuciłam ziarna kawy i zasypałam na dwa dni cukrem. Potem zalałam spirytusem. Stało dwa tygodnie, a wczoraj przelałam butelki. Może na święta będzie dobra. Zobaczymy. Wiem, że powinna postać przynajmniej dwa miesiące, ale nie mam tyle czasu do świąt.
 

Michał Domański

Nowicjusz
Dołączył
27 Listopad 2011
Posty
57
Punkty reakcji
1
Miasto
Lublin
Polecam nalewkę, ale tylko dla najlepszych. Trzeba kupić dobrej jakości spirytus, następnie zmniejszyć jego stężenie do ok. 60-70%, albo jak ktoś uważa, że za mocne, to po prostu użyć wódki. Do butelki wkładamy przekrojone wzdłuż papryczki chilli. Marynujemy, a potem rozpijamy. Uwaga! Hardcorowe, dla "slabszych" zawodników, to stosować jedynie jako dodatek do "wściekłego psa".
 

ja_goda

Nowicjusz
Dołączył
2 Wrzesień 2010
Posty
118
Punkty reakcji
0
Polecam nalewkę, ale tylko dla najlepszych. Trzeba kupić dobrej jakości spirytus, następnie zmniejszyć jego stężenie do ok. 60-70%, albo jak ktoś uważa, że za mocne, to po prostu użyć wódki. Do butelki wkładamy przekrojone wzdłuż papryczki chilli.
Czyli można też użyć tego już specjalnego do nalewek skoro potrzebujemy 60%?
Chilli to dla mnie faktycznie zbyt dużo ale pomarańcz z kawą brzmi spokojniej (choć też nie zbyt tradycyjnie). Królkaroli a w czym Ty to robisz? Jakaś miska, butelka, słoik??
 

królkaroli

Nowicjusz
Dołączył
22 Listopad 2011
Posty
21
Punkty reakcji
0
No właśnie w różnego rodzaju przepisach ludzie pisali spirytus 90-95% a i tak trzeba było czegoś dolać, głównie wody. No więc jak dodasz gotowy ten Soplicy 60% to będzie akurat. Ja mocno wierzę, że mi wyjdzie :D a owoce zasypuje w dużym słoiku tak aby później zmieścił się też spirytus.

A z innych przepisów to pamiętam, że moja babcie robiła na przeziębienia nalewkę z czosnku, miodu i cytryny. Też ciekawe połączenie.
 

ja_goda

Nowicjusz
Dołączył
2 Wrzesień 2010
Posty
118
Punkty reakcji
0
Czyli taka nalewka jaką zrobiła/ robi Królkaroli :) Na fanpage'u Soplicy znalazłam przepis rysunkowy - idealnie dla takich początkujących jak ja :D http://www.facebook.com/antek.soplica?sk=app_203351739677351 szukałam opinii o tym spirytusie, ale na fb jakoś o nim nie dyskutują heh
 

królkaroli

Nowicjusz
Dołączył
22 Listopad 2011
Posty
21
Punkty reakcji
0
Udało mi się zrobić swoją i powiem wam, że całkiem dobra była. Jak dla mnie trochę jednak za słodka wyszła. Uwielbiam tę Soplicy orzechową, a ktoś z was wie jak można ją samodzielnie zrobić?
 
Do góry