W
wiki9969
Guest
Mama znalazła wczoraj w gazetce z przepisami na ciasta przepis na babkę ucieraną. Muszę przyznać, że była to najlepsza babka jaką kiedykolwiek robiłam i jadłam. A przyznaję, że jeśli chodzi o ciasta to jestem bardzo wybredna.
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maku
- 250g margaryny
- 6 jajek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania
1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
2. Wsypać mąkę z proszkiem, utrzeć. Wlać olej.
3. Dodać ubitą pianę z białek.
4. Ciasto podzielić na trzy części.
5. jedną część ciasta wlać do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą blaszki z kominkiem średnicy 24 cm.
6. do drugiego ciasta wlać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
7. Trzecią część ciasta połączyć z makiem i wylać na ciemne ciasto.
8. Piec około 50 minut w temp. 180 st. C.
9. ostudzone ciasto posypać cukrem.
Na marginesie dodam, że babkę robiłam bez maku, ponieważ nie wszyscy go u mnie lubią. Ciasto natomiast nie wykładałam tak jak w przepisie, tylko po trochu tak, że w efekcie powstała babka łaciata. W każdym bądź razie ciasto jest naprawdę dobre. )
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maku
- 250g margaryny
- 6 jajek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania
1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
2. Wsypać mąkę z proszkiem, utrzeć. Wlać olej.
3. Dodać ubitą pianę z białek.
4. Ciasto podzielić na trzy części.
5. jedną część ciasta wlać do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą blaszki z kominkiem średnicy 24 cm.
6. do drugiego ciasta wlać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
7. Trzecią część ciasta połączyć z makiem i wylać na ciemne ciasto.
8. Piec około 50 minut w temp. 180 st. C.
9. ostudzone ciasto posypać cukrem.
Na marginesie dodam, że babkę robiłam bez maku, ponieważ nie wszyscy go u mnie lubią. Ciasto natomiast nie wykładałam tak jak w przepisie, tylko po trochu tak, że w efekcie powstała babka łaciata. W każdym bądź razie ciasto jest naprawdę dobre. )