Żródło prądu.

krajstof

Bohater Danteiski... ;)
Dołączył
20 Grudzień 2006
Posty
552
Punkty reakcji
0
Wiek
34
Miasto
Świdnica
No więc. Pytanko może si ę okazać dla niektórych banalne, lecz ja nigdy na fizyce nie uważałem :) Chodzi mi konkretnie o jakieś źródło prądu. O to dosyć mocne. Ponieważ może się zdarzyć tak, że np. w lesie będę musiał podłączyć jakoś 4 lamy 500 W o napięciu 160 V . Czy wiecie może co byłoby najlepszym rozwiązaniem? Tzn: prądnica? Agregat? Akumulator żelowy? Czy może zwykły akumulator samochodowy by wyrobił? Pytam bo nie mam zielonego pojęcia! :D Jesli to pytanie jest dla Was banalne, to prszę bardzo, nie zostawiajcie na mnie suchej nitki :D Nie obrażę się:p Potrzebna mi tylko dopowiedz i dobrze by było gdyby była w jakikolwiek sposób uzasadniona. Jeśli są jakieś inne metody to również proszę. Linki mile widziane :)
Pozdrawiam
 

gry345kmb

New Member
Dołączył
25 Grudzień 2006
Posty
8
Punkty reakcji
0
Wiek
30
Miasto
Wadowice
no wiesz taki 4-suwowy 3,2 KW, jednocylindrowy spokojnie CI styknie nawet 2,2 powinien się wyrobić bezproblemowo :)
 

yeti86

Active Member
Dołączył
9 Czerwiec 2006
Posty
2 399
Punkty reakcji
0
Wiek
34
Miasto
Jarocin
tylko agregat prądotwórczy, o odpowiedniej mocy.
aku odpadają za krótko wytrzymają. żelówki nie nadają się na takie obciążenie. a na aku typu vrla o odpowiedniej pojemności cię nie stać.

czemu te lampy maja 160V ? bo to strasznie nie typowe i przy tej mocy to same problemy aby z tym będą.
 

krajstof

Bohater Danteiski... ;)
Dołączył
20 Grudzień 2006
Posty
552
Punkty reakcji
0
Wiek
34
Miasto
Świdnica
czemu te lampy maja 160V ? bo to strasznie nie typowe i przy tej mocy to same problemy aby z tym będą.
Sorry najmocniej. Nie wiem skąd mi się to wzięło :) Pewnie myślałem o czymś innym... oczywiście mają 230 V :)

Dzięki za odpowiedzi :)

A co do tego agregatu. To o jakiej mocy byś polecał? Taki żeby wyrabiał :)

Taki chyba byłby w sam raz: agregat
 

yeti86

Active Member
Dołączył
9 Czerwiec 2006
Posty
2 399
Punkty reakcji
0
Wiek
34
Miasto
Jarocin
skoro 4 lampy po 500w to daje 2kW mocy no to nie mniejszy jak te 2,2kW ;)

10% daj sobie luzu.
 

polalajla

New Member
Dołączył
25 Luty 2020
Posty
6
Punkty reakcji
0
Sorry najmocniej. Nie wiem skąd mi się to wzięło :) Pewnie myślałem o czymś innym... oczywiście mają 230 V :)

Dzięki za odpowiedzi :)

A co do tego agregatu. To o jakiej mocy byś polecał? Taki żeby wyrabiał :)

Taki chyba byłby w sam raz: agregat
Ja mogę polecić agregat kruzera o napiciu 230 v
 

KlaraMaj

New Member
Dołączył
28 Luty 2020
Posty
6
Punkty reakcji
0
To ja mam agragat z kruzera i daje rade , czy to w domu czy nawet na kampingu
 
Do góry