Zbyt kwaśne winko

lukasznapior

Nowicjusz
Dołączył
21 Marzec 2011
Posty
16
Punkty reakcji
0
Witam!!
Dzisiaj zlałem z nad osadu wino z winogron na pierwszy odstój. Przy okazji wypiłem trochę i smak nie był za ciekawy:( Dodałem 86 g cukru na litr, gdyż sugerowałem się informacjami ze strony http://alkohole-domowe.com/wino/przepisy-na-wina-gronowe/wino-z-winogron.html, tak aby uzyskać wino 14%. Dodam, że wino rozpoczęło fermentację 29 września i do dzisiaj "jakotako" w rurce bulgotało, ale już bardzo słabo, więc je zlałem z nad osadu. Wino robię w takich naczyniach http://allegro.pl/pojemnik-35l-fermentacyjny-fermentator-wiadro-piwo-i2709976782.html. Winogrona po zerwaniu umyłem, przebrałem i pogniotłem. Przegotowaną wodę z cukrem dodawałem w proporcji 1,5-1 l owoców. Po tym dodałem drożdże aktywne. Jeśli jest szansa na uratowanie smaku wina, to proszę o rady.
 
Do góry