Kibic Polski

Stały bywalec
Punkty reakcji
191
Dobrze wiesz, że nie o ten post mi chodziło
Skąd wiesz że wiem?
Czy bezdzietnemu baranowi wypada krytykować niż demograficzny skoro sam się do niego przyczynia?
Do mnie też piszesz pyskata zamiast po nicku
Wypraszam sobie.
Używam formy Pyskata.
Duża litera czyli jakiś szacunek chyba mam.
Czy ja powinnam robić to samo i np. nazywać Cię K- bucem?
Zaraz potem proponuję sobie wyjaśnić dlaczego ileś wpisów buca... lajkowałaś.
Biorąc pod uwagę to że nie pijesz...może być zabawnie.
Masz jakąś taką manierę, że lubisz bezinteresownie obrażać innych i to jest rażące.
Jeśli bezinteresownie to niech będzie że to moja wina.
Niech Pan Bóg widzi prześladowanie mnie.

Cieszę się że Pyskata już ze mnie zeszła.

PS Wracając do forumowego kłamcy
czy wskazał już sondaż w którym PO prowadzi przed PiS?

Siennna

Bywalec
Punkty reakcji
75
Skąd wiesz że wiem?
Czy bezdzietnemu baranowi wypada krytykować niż demograficzny skoro sam się do niego przyczynia?
I znowu go obrażasz...
On nie skrytykował niżu demograficznego, tylko raczej chciał zainsynuować, że programy PiSu nie działają tak jak miały w założeniu- nie zwiększają liczby urodzeń.
Nie każdy człowiek musi być rodzicem. Nie jest to powód do obrażania innych.
Tym bardziej te przytyki do życia osobistego- bardzo nieeleganckie.
W wolnym, normalnym, demokratycznym kraju jest miejsce dla wszystkich. A przede wszystkim powinno być miejsce dla wzajemnego szacunku. Odmienne poglądy polityczne też należy uszanować. Na tym polega demokracja, że każdy ma prawo do własnego zdania. Z tym zdaniem można polemizować, ale docinki personalne są poniżej krytyki. Szczególnie jeśli używane są w odpowiedzi na merytoryczny post, który nikogo nie obrażał. Odnosił się jedynie do polityki.

Acha, tak, ja nie jestem małostkowa i plusuję wpisy, które mi się podobają, z którymi się zgadzam i, będę to robić. Staram się nie uprzedzać do użytkowników, nawet jeśli miałam z nimi spięcie. Ale te lajki nie powodują, że automatycznie będę się zgadać ze wszystkimi wpisami takiego użytkownika i nie reagować na te, które mi się ewidentnie nie podobają.

Ostatnia edycja:

Kibic Polski

Stały bywalec
Punkty reakcji
191
I znowu go obrażasz...
On nie skrytykował niżu demograficznego, tylko raczej chciał zainsynuować, że programy PiSu nie działają tak jak miały w założeniu- nie zwiększają liczby urodzeń.
Zaraz!
Nie napisałem forumowy kłamca.
Napisałem baran.
To forumowy kłamca jest też baranem?

Natomiast to że program nie działa to żadne odkrycie.
Nie musiał się "inteligencją" chwalić.

Czy forumowy kłamca pokazał swój sondaż
bo ja mam to:

Na PiS zamierza głosować 37 proc. wyborców; poparcie dla tej partii wzrosło o 8 pkt proc. w stosunku do lipcowego pomiaru - wynika z sondażu CBOS. Na KO głos chce oddać 21 proc., o 7 pkt proc. mniej, a na Konfederację WiN - 6 proc., o 3 pkt proc. mniej. Odsetek niezdecydowanych wzrósł z 18 do 24 proc.

Siennna

Bywalec
Punkty reakcji
75
Ja uważam, że te programy robią dobrą robotę. Tylko inną, niż ta, którą miały w założeniu.
Wszelkie sondaże natomiast traktuję z przymrużeniem oka. Prawdy dowiemy się po wyborach.
Ja sama jestem w grupie ostatecznie niezdecydowanych.

Kibic Polski

Stały bywalec
Punkty reakcji
191
W wolnym, normalnym, demokratycznym kraju jest miejsce dla wszystkich. A przede wszystkim powinno być miejsce dla wzajemnego szacunku. Odmienne poglądy polityczne też należy uszanować. Na tym polega demokracja, że każdy ma prawo do własnego zdania. Z tym zdaniem można polemizować, ale docinki personalne są poniżej krytyki. Szczególnie jeśli używane są w odpowiedzi na merytoryczny post, który nikogo nie obrażał. Odnosił się jedynie do polityki.
Czy wzajemnym szacunkiem nazwiemy nazywanie wyborców którzy głosowali bądź zamierzają głosować na obecnie rządzących przez forumowego kłamcę głupimi?

Jakoś nigdy chyba nie dostrzegłem reakcji Pyskatej na takie zachowanie.
A ja w ramach szacunku nie mówię nikomu na kogo ma głosować.
O ile pamiętam nikt nigdy mi tego nie zarzucił.
Ale Pyskata jakby chciała pouczać mnie a nie forumowego kłamcę.
Przyznaję że logiki tego zachowania nie rozumiem.

Caleb

VIP
VIP
Punkty reakcji
206
A mam pytanie czy kiedyś pytali Was odnośnie sondaży politycznych w jakieś ankiecie?
Publikują co chwila nowe badania preferencji wyborczych, tylko nigdy ja ani nikt ze znajomych czy rodziny nie miał przyjemności brać udziału w czymś takim...
Wydaje się że jest to wielce naciągane, w zależności kto zamówi i ile za to zapłaci ;)
Teoretycznie zawsze warto zwracać uwagę, kto przeprowadzał dany sondaż, jaka była metoda i próba. Ale dobrze wiemy, że nikt na to nie ma czasu i ochoty, chyba że zajmuje się takimi sprawami zawodowo. Poza tym sondażownie nie są jakoś specjalnie kontrolowane. Weźmy takie Political Changes, które nie podaje właściwie żadnych źródeł. Ja sam zerkam na ewybory, jest to jakaś tam alternatywa, bo zbiera dane z różnych sondaży (typu Ibris, Kantar) i wylicza średnią.

Siennna

Bywalec
Punkty reakcji
75
Czy wzajemnym szacunkiem nazwiemy nazywanie wyborców którzy głosowali bądź zamierzają głosować na obecnie rządzących przez forumowego kłamcę głupimi?
Nie czytam wszystkich jego wpisów. Odniosłam się do tego tutaj. Ja tu tylko widzę jak pomstuje na sam PiS, a do pomstowania na partie polityczne, uważam, każdy powinien mieć w demokracji prawo.
Jeśli obrażał wyborców, to w danym momencie może i zasługiwał na ostra odpowiedź.
Nie wiem. Ja spotkałam jego wpisy, z którymi się co najwyżej nie zgadzam, ale nie czytam tu wszystkiego.
Sama hejtu i wzajemnego obrażania bardzo nie lubię i unikam jak mogę.
Ja czymś takim odpowiadam, jeśli zostanę zaczepiona, albo np. na chore przejawy mizoginii. Czy jak widzę, że przeszło 50letni facet piszę szkodliwe brednie, jak to kobiety rzekomo marzą o gwałtach. No przysłowiowy nóż mi się w kieszeni otwiera i w pierwszym odruchu bym skalp zdejmowała...!
Jakoś nigdy chyba nie dostrzegłem reakcji Pyskatej na takie zachowanie.
A ja w ramach szacunku nie mówię nikomu na kogo ma głosować.
O ile pamiętam nikt nigdy mi tego nie zarzucił.
Ale Pyskata jakby chciała pouczać mnie a nie forumowego kłamcę.
Przyznaję że logiki tego zachowania nie rozumiem.
To chwała Ci za to. Ja również. Sama mam zresztą bardzo ambiwalentny stosunek do polityki. Jeśli wierzyć polsatowskim sondażom- takich jak ja(ciągle niezdecydowanych jest 8%), choć jeśli nie pogorszy się na wschodzie, bardziej mnie przekonuje PiS. Z PO najbardziej podoba mi się Trzaskowski. Do Tuska mam coraz więcej zastrzeżeń.

Kibic Polski

Stały bywalec
Punkty reakcji
191
Teoretycznie zawsze warto zwracać uwagę, kto przeprowadzał dany sondaż, jaka była metoda i próba. Ale dobrze wiemy, że nikt na to nie ma czasu i ochoty, chyba że zajmuje się takimi sprawami zawodowo. Poza tym sondażownie nie są jakoś specjalnie kontrolowane. Weźmy takie Political Changes, które nie podaje właściwie żadnych źródeł. Ja sam zerkam na ewybory, jest to jakaś tam alternatywa, bo zbiera dane z różnych sondaży (typu Ibris, Kantar) i wylicza średnią.
Sondaże dają ogólny obraz kto prowadzi a kto przegrywa.
Pod tym kątem są wiarygodne jeśli różnice między partiami są minimum trzy bądź więcej procent.
W tym roku z tego co pamiętam były dwa takie które dawały Platformie jednoprocentowe prowadzenie.
Więc siłą rzeczy nie wydają się prawdopodobne.

wieslawa

Nowicjusz
Punkty reakcji
22
A mam pytanie czy kiedyś pytali Was odnośnie sondaży politycznych w jakieś ankiecie?
Publikują co chwila nowe badania preferencji wyborczych, tylko nigdy ja ani nikt ze znajomych czy rodziny nie miał przyjemności brać udziału w czymś takim...
Wydaje się że jest to wielce naciągane, w zależności kto zamówi i ile za to zapłaci ;)
Mnie nigdy nikt nie pytał. Sondażom nie wierzę i nie zawracam sobie nimi głowy.

Stalowy

Bywalec
Punkty reakcji
69
Miasto
Tajemnicze miejsce...
Ja uważam, że te programy robią dobrą robotę. Tylko inną, niż ta, którą miały w założeniu.
Wszelkie sondaże natomiast traktuję z przymrużeniem oka. Prawdy dowiemy się po wyborach.
Ja sama jestem w grupie ostatecznie niezdecydowanych.
Wiesz, wiadomo, że jak się pewnym grupom ludzi daję bez pracy i wysiłku po parę złotych, to prawie każdy się z tego cieszy.
To tak, jakby znaleźć pieniądze na ulicy i je podnieść.
Ale od wspierania i pomagania jest pomoc społeczna.
Poza tym jeśli w rodzinie są dobre i bardzo dobre dochody, to nie ma potrzeby takim rodzinom płacić z budżetu, bo stać jest tam na utrzymanie rodziny.
Czy, jak rodzic z pracy ma pensję dziesięć tysięcy złotych to jest za mało i nie stać rodzica na utrzymanie rodziny?
Po co rodzicowi takiemu 500 zł. dodatkowo? Ja zawsze byłem za każdym wsparciem rodzin i biednych, ale nie dla dobrze sytuowanych.
Poza tym przepisy o pomocy społecznej i socjalnej jasno mówią: wspierane są osoby tylko biedne i potrzebujące, a nie takie osoby, które mają swoje pieniądze, i to sporo pieniędzy z pracy.
Takim osobom pomoc społeczna żadnej pomocy nie udzieli.
Bo urzędnik socjalny musi się w takiej pracy kierować prawem i przepisami.
Tylko że w PiS tego nie szanują.
Oni rozdają bez żadnych kryteriów dochodowych również dla dobrze sytuowanych rodzin.
To jest większe obciążenie budżetu, bo trzeba więcej na to wydawać środków i dlatego jest też taka, inflacja w Polsce.
Jest niegospodarny i nieodpowiedzialny rząd.
Każdy, kto lubi takie rządy, to nawet nie wie, że sam sobie szkodzi.
Woli być okłamywany, oszukiwany przez rząd, który popiera.
Dla mnie taki ktoś jest zwyczajnym... frajerem i tyle.
Jeśli ktoś sam daje się wykorzystywać, okradać i godzi się na to, jest frajerem. Ja do takich nie mam szacunku.
Każdy wyborca PiS, to jest dla mnie, frajer i będę zawsze tak uważał.

Goblin

Nowicjusz
Punkty reakcji
2
Miałem na myśli światopoglądowe staczenie się w stronę Wschodnią. Takie sprawy jak zwalczanie LGBT, brak niezależnych mediów i zacieśnianie związków z kościołem. No i naturalnie bujny rozwój mechanizmów korupcyjnych poprzez kontrolę wymiaru sprawiedliwości i służb.
Przecież to straszna bzdura (z całym szacunkiem)! W stronę wschodu działała poprzednia władza, na co są dokumenty. PiS kooperuje z USA, a nie z Rosją. LGBT manifestują sobie, co chcą, natomiast ich działalność w szkołach (i przedszkolach!) powinna być powstrzymywana, bo bardzo szkodzi dzieciom za granicami, gdzie mają więcej do powiedzenia. Media oczywiście są wolne i dobrze, że słychać też prawą stronę. W sprawie KK - co masz na myśli, tak konkretnie? Korupcję właśnie zwalczają - vide luka VAT.

Bzdura na bzdurze, IMO.

Stalowy

Bywalec
Punkty reakcji
69
Miasto
Tajemnicze miejsce...
To jest prosta sprawa: PiS i Kaczyński to jest... ZŁO...
Czy Polacy chcą zyć w złym, patologicznym kraju na co dzień i sami sobie "walić w kolano", czy chcą żyć w normalnym, ludzkim i dobrym kraju na tym zyskiwać?
To jest dobre pytanie, ale bardziej do wszystkich wyborców złego rządu, bo to oni popierają złe rządy, pomimo tego wszystkiego co się w Polsce wyprawiało przez 8 lat.

Kibic Polski

Stały bywalec
Punkty reakcji
191
Sondaż. PiS z 40 proc. poparciem
Wyniki najnowszego sondażu pracowni Social Changes dla w.Polityce.pl (bez niezdecydowanych) prezentują się następująco:

Zjednoczona Prawica (PiS, Suwerenna Polska) – 40 proc. (wzrost o 1 pkt. proc. w stosunku do poprzedniego sondażu)
Koalicja Obywatelska (PO, Nowoczesna, Inicjatywa Polska, Zieloni) – 31 proc. (wzrost o 2 pkt. proc.)
Konfederacja (Nowa Nadzieja, Ruch Narodowy, Korona) – 11 proc. (2 pkt. proc. w dół)
Lewica (Nowa Lewica, Razem) – 7 proc. (bez zmian)
Polska 2050 Szymona Hołowni – 4 proc. (1 oczko w dół)
PSL – 3 proc. (spadek o 1 pkt. proc.)
Pod progiem znalazły się Kukiz’15 (1 proc. poparcia) i Porozumienie Jarosława Gowina (1 proc.).

Nijak tego nie rozumiem.
Jeśli PSL startuje z Hołownią to po co podawać oddzielnie ich wyniki?
Czyli gdyby wybory odbyły się w niedzielę w Sejmie by się znalazły cztery partie.

To jest tylko ciekawostka
ale po raz pierwszy od upadku PRL w Sejmie by nie było PSL.
A pamiętam zachwyty Kosiniakiem kiedy to startował w wyborach prezydenckich.

Siennna

Bywalec
Punkty reakcji
75
Przecież to straszna bzdura (z całym szacunkiem)! W stronę wschodu działała poprzednia władza, na co są dokumenty. PiS kooperuje z USA, a nie z Rosją.
Goblin, on w tym wypadku nie napisał ani jednej bzdury. Jemu chodzi o światopogląd, nie o sojusze. A ten światopogląd jest u Kaczyńskiego i Putina zbliżony. Tylko oczywiście zupełnie inny jest kaliber.
Ale! Żeby było śmieszniej, Stalowy wszędzie indziej putinowską Rosje wychwala. O co mu więc chodzi? To jest ten zgrzyt i logiczna sprzeczność.

Stalowy

Bywalec
Punkty reakcji
69
Miasto
Tajemnicze miejsce...
Wszystkie kraje unijne, a nawet już Węgry dostały należne środki unijne, i to ogromne środki na róże inwestycje i remonty, tylko jedyna Polska nie dostała żadnych środków.
To jest wstyd, żeby jedyny kraj w Unii Europejskiej nie dostał należnych środków. To jest wstyd nie tylko dla Polski, ale też dla całej Unii Europejskiej.
Bo polski budżet płaci składki unijne do kasy unijnej, tak jak każdy budżet w krajach unijnych i za to Komisja Europejska przyznaje środki unijne.
A Polska stała się krajem frajerskim i to PiS z Polski zrobił taki kraj.
Ja bym się wstydził bardzo za takie rządy.
Ich wyborcy się nie wstydzą.
Jak można nazwać kraj, który oddaje własne składki od podatników do kasy unijnej, a nie dostaje za to żadnych środków euro?
Jak można nazwać kraj, który musi płacić ogromne kary finansowe do Komisji Europejskiej za brak praworządności, bo takie są przepisy unijne, bo ma przestępcze i złe rządy?
Taki kraj jest... frajerem...
Nie dziwi, dlaczego tylko jedyna Polska w całej Unii Europejskiej nie ma środków unijnych, a wszystkie inne kraje unijne mają od dawna wszystkie środki unijne?
Przecież, gdyby, zamiast PiS do teraz rządziła Platforma albo inny jakiś rząd to Polska nawet na tysiąc procent miałaby wszystkie środki unijne i bez żadnych kar naliczanych.
To rząd, który rządzi i który został wybrany jest odpowiedzialny za sytuację w kraju i za sprawy międzynarodowe.
Nie partie opozycyjne. Partie opozycyjne tylko mogą wspomagać rząd w rządzeniu, ale nie mają władzy.

Wstyd wielki dla Polski za wyborców złego rządu!

wieslawa

Nowicjusz
Punkty reakcji
22
Wiesz, wiadomo, że jak się pewnym grupom ludzi daję bez pracy i wysiłku po parę złotych, to prawie każdy się z tego cieszy.
To tak, jakby znaleźć pieniądze na ulicy i je podnieść.
Ale od wspierania i pomagania jest pomoc społeczna.
Poza tym jeśli w rodzinie są dobre i bardzo dobre dochody, to nie ma potrzeby takim rodzinom płacić z budżetu, bo stać jest tam na utrzymanie rodziny.
Czy, jak rodzic z pracy ma pensję dziesięć tysięcy złotych to jest za mało i nie stać rodzica na utrzymanie rodziny?
Po co rodzicowi takiemu 500 zł. dodatkowo? Ja zawsze byłem za każdym wsparciem rodzin i biednych, ale nie dla dobrze sytuowanych.
Poza tym przepisy o pomocy społecznej i socjalnej jasno mówią: wspierane są osoby tylko biedne i potrzebujące, a nie takie osoby, które mają swoje pieniądze, i to sporo pieniędzy z pracy.
Takim osobom pomoc społeczna żadnej pomocy nie udzieli.
Bo urzędnik socjalny musi się w takiej pracy kierować prawem i przepisami.
Tylko że w PiS tego nie szanują.
Oni rozdają bez żadnych kryteriów dochodowych również dla dobrze sytuowanych rodzin.
To jest większe obciążenie budżetu, bo trzeba więcej na to wydawać środków i dlatego jest też taka, inflacja w Polsce.
Jest niegospodarny i nieodpowiedzialny rząd.
Każdy, kto lubi takie rządy, to nawet nie wie, że sam sobie szkodzi.
Woli być okłamywany, oszukiwany przez rząd, który popiera.
Dla mnie taki ktoś jest zwyczajnym... frajerem i tyle.
Jeśli ktoś sam daje się wykorzystywać, okradać i godzi się na to, jest frajerem. Ja do takich nie mam szacunku.
Każdy wyborca PiS, to jest dla mnie, frajer i będę zawsze tak uważał.
Mogę się podpisać pod całą twoją wypowiedzią. To jest skandal, jak ci zdrajcy postępują. Całe pokolenia po nas nie będą w stanie spłacić tych długów, które oni zaciągnęli i zaciągają. Duża część długów została zaciągnięta na otrzymanie obcej nacji, wrogiej nam, czego w ogóle nie ukrywają.
Kłopot też jest taki, że banki (wątpię czy "przyjazne" dłużnikom) mogą w każdej, dosłownie w każdej chwili zażądać zwrotu pieniędzy (manipulacje na giełdach itp.) i po prostu czapkami nas zakryją, zlikwidują jako kraj, jako państwo... Ja nie lubię ani złorzeczyć, ale tym draniom, którzy rządzą nami (i to od 30 lat) , a szczególnie tej bieżącej szajce to...nie ma słów. Wiem, że piekło nie istnieje, ale dla nich, specjalnie dla nich powinno powstać.

Siennna

Bywalec
Punkty reakcji
75
Być może w innych krajach Unii nie mają opozycji, która wychodzi z siebie, by te fundusze zablokować?
To jak na tych wyborców lewicy się zapatrujesz, Stalowy?

Stalowy

Bywalec
Punkty reakcji
69
Miasto
Tajemnicze miejsce...
Mogę się podpisać pod całą twoją wypowiedzią. To jest skandal, jak ci zdrajcy postępują. Całe pokolenia po nas nie będą w stanie spłacić tych długów, które oni zaciągnęli i zaciągają. Duża część długów została zaciągnięta na otrzymanie obcej nacji, wrogiej nam, czego w ogóle nie ukrywają.
Kłopot też jest taki, że banki (wątpię czy "przyjazne" dłużnikom) mogą w każdej, dosłownie w każdej chwili zażądać zwrotu pieniędzy (manipulacje na giełdach itp.) i po prostu czapkami nas zakryją, zlikwidują jako kraj, jako państwo... Ja nie lubię ani złorzeczyć, ale tym draniom, którzy rządzą nami (i to od 30 lat) , a szczególnie tej bieżącej szajce to...nie ma słów. Wiem, że piekło nie istnieje, ale dla nich, specjalnie dla nich powinno powstać.
Wiesz, PiS jest jedynym, złym i największym szkodnikiem kraju.
Oni najbardziej i "na potęgę" zadłużają Polskę, a nie musieliby tego robić.
Mądre i gospodarne rządy nie zadłużają kraju, a rzadzą tak, żeby wystarczyło.
Ale o czym tutaj mówić? PiS to jest... łobuz... Oni nie potrafią rządzić krajem.
Takie rządy każdy kraj, nie tylko Polskę doprowadziłby do ruiny.
Tylko w normalnych krajach, z mądrym i normalnym społeczeństwem takie rządy nie miałyby racji bytu.
W niezbyt mądrym społeczeństwie łatwo wybrane grupy, jak nie większość, ogłupić.
Rozdawanie w różnego rodzaju programach kasy potrafi przyzwyczaić wybrane grupy ludzi, jak i prawie całe społeczeństwo.
No bo jeśli dostaje się nawet po parę złotych, bez wysiłku, bez żadnych problemów, to tak, jakby ktoś dawał za darmo te pieniądze.
W normalnej sytuacji nikt nie daje za nic pieniędzy.
Trzeba zapracować na pieniądze, a jak niektórzy są biedni i potrzebują pomocy, to mogą się zwrócić do pomocy społecznej, ale tam tez nie dadzą żadnych pieniędzy tak szybko i za nic.
Żeby coś przyznali, to trzeba się postarać. Trzeba coś wykazać, złożyć jakieś dokumenty, żeby na jakiejś podstawie przyznali zapomogę lub zasiłek.
Pracownicy socjalni muszą się w takiej pracy kierować prawem i przepisami.
Ci ludzie, w przeciwieństwie do złodziei PiS-owskich stosują się do prawa i wszystkich przepisów.
Natomiast, w PiS łamią Konstytucję, przepisy i prawo i za to nie odpowiadają.
Zwykły i każdy urzędnik, nie tylko socjalny, podległy lokalnym samorządom, gdyby złamał jakieś przepisy, to już byłby z pracy zwolniony.
A w głównym rządzie, w PiS dokonują kradzieży, łamania prawa i oni są bezkarni.
Za samo, nadmierne zadłużanie państwa, gdzie Konstytucja mówi, iż: nie wolno do pewnego stopnia zadłużać kraju, już karnie powinni za to odpowiedzieć.
Ale oni są we wszystkim bezkarni.
Oni nawet, jakby dokonali zabójstwa na kimś, to też by za to nie odpowiedzieli.
I to jest bardzo niebezpieczne dla kraju, przy tak złym rzadzie.
Jak to jest w ogóle możliwe, że takie przestępstwa i tyle, ile oni mają na sumieniu, nie odpowiadają za nic? To oni są "Bogami" jakimiś? Nadludzie?
W jakim ja żyję kraju?

A wracając do programów PiS-owskich, to wiadomo, że wsparcie dla rodzin jest potrzebne, bo tak jest w każdym kraju na świecie.
Ale mądre wspieranie, bez zadłużania i marnowania środków i o tym też Tusk powiedział. Mówią o tym też w Lewicy.
Bo przyjdzie inny rząd, np. Platforma oraz inne partie polityczne i już nie będzie takiego "rozdawnictwa", masowego za nowego rządy.
Nowy rząd stwierdzi "nie ma już środków na marnowanie. Trzeba trochę oszczędzać i trzeba zacząć spłacać ogromny dług kraju".
A wiadomo, że to się już nie spodoba wyborcom złodziei, bo już skończy się: finansowanie dobrze sytuowanych finansowo, a tylko będzie wsparcie dla naprawdę biednych i potrzebujących.
Bo nowy rząd rząd będzie musiał zacząć oszczędzać środki publiczne.
Poza tym, aby też obniżyć inflację w kraju, trzeba też ograniczyć masowe rozdawanie kasy i zaprzestanie marnowania na bzdury.
I o tym powie i się zgodzi każdy ekonomista, bo tak działa ekonomia.
Mądre rządy wiedzą jak dbać o pieniądz, jak oszczędzać i jak dbać o gospodarkę.

Do góry