nioo, mniam mniam:
czekolada deserowa 28% ??? (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego,
białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E202), aromat, naturalny aromat waniliowy.
E476 = Polirycynooleinian poliglicerolu; składnik ten należy traktować z ograniczonym zaufaniem co do bezpieczeństwa i uznać za niezbyt pożądany w codziennej diecie, szczególnie w przypadku małych dzieci, których masa ciała jest tak niska, że dopuszczalna dzienna dawka czekolady pod kątem zawartości E476 to zaledwie 2 kostki (dla dziecka ważącego 15 kg, dla mniejszego poniżej tej ilości).
Dziecku odmówisz???
Obecność polirycynooleinianu poliglicerolu w czekoladzie powoduje, że ten wartościowy produkt powinien być spożywany z ostrożnością, a etykiety uważnie czytane. Są bowiem takie czekolady gdzie jako emulgatory występują tylko naturalne lecytyny roślinne i warto te właśnie wybierać.
AGAR = (E406) – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza.
Ja wolę czarne kakao i polewę zrobić sobie sam. Do tego szybki sernik na ciepło i palce lizać.
czekolada deserowa 28% ??? (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego,
białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E202), aromat, naturalny aromat waniliowy.
E476 = Polirycynooleinian poliglicerolu; składnik ten należy traktować z ograniczonym zaufaniem co do bezpieczeństwa i uznać za niezbyt pożądany w codziennej diecie, szczególnie w przypadku małych dzieci, których masa ciała jest tak niska, że dopuszczalna dzienna dawka czekolady pod kątem zawartości E476 to zaledwie 2 kostki (dla dziecka ważącego 15 kg, dla mniejszego poniżej tej ilości).
Dziecku odmówisz???
Obecność polirycynooleinianu poliglicerolu w czekoladzie powoduje, że ten wartościowy produkt powinien być spożywany z ostrożnością, a etykiety uważnie czytane. Są bowiem takie czekolady gdzie jako emulgatory występują tylko naturalne lecytyny roślinne i warto te właśnie wybierać.
AGAR = (E406) – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza.
Ja wolę czarne kakao i polewę zrobić sobie sam. Do tego szybki sernik na ciepło i palce lizać.