SZTUCZNA INFLACJA?! INFLACJA TO KIT? KOLEJNY WYZYSK?

W

weteran

Guest
Fabryka żywności!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rok 2014
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


koszt metra sześciennego wody brutto - 7,97zł
koszt kWh brutto energii korporacyjnej - 0,31zł
koszt opłat za halę produkcyjną (koszt roczny podzielony na m-ce brutto) - 8711zł
liczba zatrudnionych osób pracujących fizycznie - 108
średnia pensja brutto osób zatrudnioncyh fizycznie - 2231,78zł
miesięczne zuzycie energii elektrycznej w kWh - 14560
miesięczne zużycie wody pitnej w m3 - 421

------------------------
koszta niecałkowite:

koszt zakupu mięsa w celu wyprodukowania 120.000 słoików
260 gram brutto mięsa na słoik x 120.000 słoików = 31200kg mięsa
x 5,87zł (cena z programu AgroBiznes 2014r) żywca w hurcie
czyli 31200kg z 5,87zł = 183.144zł

koszt zakupu półprzetworów do 120.000 słoików
koszt produkcji i zakupu 120.000 słoików (słoik, wieczko, etykieta)
120.000 słoików x 0,091zł sztuka (oferta producenta z maja 2014)
120.000 słoików x 0,091zł = 10920zł

koszt zakupu półprzetworów (tłuszcze, konserwanty, dodatki)
Wyliczono na słoik, rożnica 330gram brutto vs 260 gram netto
czyli około 60-70gram półprzetworów na słoik
Średnia cena pakietu na słoik (uwzględniono tłuszcze, konserwanty i przyprawy)
= 0,31zł (według cen z czerwca 2014)
czyli 120.000 słoików x 0,31zł = 37200zł

-----
Liczymy:
Mięcho 183144zł
Słoiki 10920zł
Półprzetwory 37200zł

Czas potrzebny firmie na wyprodukowanie 120.000 słoików przyjąłem za jeden miesiąc roboczy, czyli
23 dni robocze po 8 godzin na zmianie razy dwie zmiany.
Z wyliczeń wynika że 108 zatrudnionych osób pracowało na II zmiany przez 23 dni, zatem:
108 osób x 2231,78zł brutto każda = 241032,24zł

Doliczamy:
Mięcho 183144zł
Puszki 10920zł
Półprzetwory 37200zł
Pensje brutto 241032,24zł
koszt wody 3355,37zł
koszt prądu 4513,60zł
koszt hali 8711zł
-----------------------------
+ amortyzacja maszyn i sprzętu - 20000zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Celowo pomijam amortyzację biura, reklamę i inne wszak tego doliczyć się nie idzie.
Celowo też pomijam utrzymanko prezesów, dyrektorów i ich pensyjki.
Nie wliczam też rat płaconych za sprzęt, wszak każda fabryka spłaca taki sprzęt w rok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doliczam jedna chęć zysku i zarobku firmy, zatem pomnożę koszt produkcji raz dwa, wyjdzie 100% zarobku!

Wyszedł mi koszt brutto: 508876,21zł
razy dwa (netto po kosztach już z zarobkiem) = 1.017.752zł

czyli TEORETYCZNIE słoik powinien kosztować 1017752zł / na 120000 słoików = 8,49zł zł sztuka netto
+ 8% VAT
czyli około 9,16zł


Prawda?

Doliczając marżę sklepów, podatki, transport i inne koszta słoik w sklepie powinien biwakować z ceną około 12zł ale mniejsza z tym, ile na tym zarabia podmiot trzeci.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROK 2021:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


koszt metra sześciennego wody brutto - 9,85zł
koszt kWh brutto energii korporacyjnej - 0,61zł
koszt opłat za halę produkcyjną (koszt roczny podzielony na m-ce brutto) - 12711zł
liczba zatrudnionych osób pracujących fizycznie - 108
średnia pensja brutto osób zatrudnioncyh fizycznie - 2931,78zł
miesięczne zuzycie energii elektrycznej w kWh - 14560
miesięczne zużycie wody pitnej w m3 - 421

------------------------
koszta niecałkowite:

koszt zakupu mięsa w celu wyprodukowania 120.000 słoików
260 gram brutto mięsa na słoik x 120.000 słoików = 31200kg mięsa
x 7,92zł (cena z programu AgroBiznes 2021r) żywca w hurcie
czyli 31200kg z 7,92zł = 247104zł

koszt zakupu półprzetworów do 120.000 słoików
koszt produkcji i zakupu 120.000 słoików (słoik, wieczko, etykieta)
120.000 słoików x 0,16zł sztuka (oferta producenta z października 2021)
120.000 słoików x 0,16zł = 19200zł

koszt zakupu półprzetworów (tłuszcze, konserwanty, dodatki)
Wyliczono na słoik, rożnica 330gram brutto vs 260 gram netto
czyli około 60-70gram półprzetworów na słoik
Średnia cena pakietu na słoik (uwzględniono tłuszcze, konserwanty i przyprawy)
= 0,38zł (według cen z października 2021)
czyli 120.000 słoików x 0,38zł = 45600zł

-----
Liczymy raz jeszcze:
Mięcho 247104zł
Słoiki 19200zł
Półprzetwory 45600zł

Czas potrzebny firmie na wyprodukowanie 120.000 słoików przyjąłem za jeden miesiąc roboczy jak poprzednio, czyli
23 dni robocze po 8 godzin na zmianie razy dwie zmiany.
Z wyliczeń wynika że 108 zatrudnionych osób ponownie pracowało na II zmiany przez 23 dni, zatem:
108 osób x 2931,78zł brutto każda = 316632,24zł

Doliczamy:
Mięcho 247104zł
Słoiki 19200zł
Półprzetwory 45600zł
Pensje brutto 316632,24zł
koszt wody 4146,85zł
koszt prądu 8881,60zł
koszt hali 12711zł
-----------------------------
+ amortyzacja maszyn i sprzętu - 40000zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Celowo pomijam jeszcze raz amortyzację biura, reklamę i inne wszak tego doliczyć się nie idzie.
Celowo też pomijam raz jeszcze utrzymanko prezesów, dyrektorów i ich pensyjki.
Nie wliczam też znowu rat płaconych za sprzęt, wszak każda fabryka spłaca taki sprzęt w rok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doliczam jednak raz jeszcze chęć zysku i zarobku firmy, zatem pomnożę koszt produkcji raz dwa, wyjdzie 100% zarobku!

Tym razem wyszedł mi koszt brutto: 694275,69zł
razy dwa (netto po kosztach już z zarobkiem) = 1.388.551,38zł

czyli TEORETYCZNIE słoik powinien kosztować 1388551 / na 120000 słoików = 11,57 zł sztuka netto
+ 8% VAT
czyli około 12,49zł


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


W pierwszym przypadku (rok 2014) słoik powinien kosztować około 9,20zł
W drugim przypadku (rok 2021) ten sam słoik powinien kosztować około 12,50zł

Różnica między 2014r a 2021r wynosi 3,80zł ...
prawda?



Pytanie roku zatem zabrzmi:
Dlaczego wiele produktów nietylko z działu z żywnością podrożało często o 50/100 a nawet i 150%?
 

macfanpl

Nowicjusz
Dołączył
20 Październik 2018
Posty
46
Punkty reakcji
3
Pytanie roku zatem zabrzmi:
Dlaczego wiele produktów nietylko z działu z żywnością podrożało często o 50/100 a nawet i 150%?
Prawea rynku takie są. Do tego obecna sytuacja polityczno - epidemiologiczno - gospodarcza i mamy co mamy. Swoją drogą inflacja galopuje nie tylko w PL
 
Do góry