Sernik biało-czarny

BENY1111

Nowicjusz
Dołączył
2 Listopad 2011
Posty
6
Punkty reakcji
0

Sernik biało-czarny

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100g. smalcu
  • 250g. margaryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1kg. białego półtłustego sera
  • 250g. margaryny
  • 1[sup]1[/sup]/[sub]2[/sub] szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16g.)
  • 4 jajka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
Ponadto:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • folia aluminiowa
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przyrządzenia:

Ciasto kruche:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  2. [sup]1[/sup]/[sub]3[/sub] część ciastaowinąć folią i zamrozić.
  3. Pozostałe ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Masa serowa:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem.
  2. Dodać margarynę, budyń, utrzeć.
  3. Dodać ubitą piane z białek, wymieszać.
Sernik biało-czarny:
  1. Ciasto z lodówki rozwałkować i włożyć na natłuszczoną, obsypaną bułką blachę.
  2. Wyłożyć osączone, pokrojone brzoskwinie i masę serową.
  3. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć, posypać mase.
  4. Piec 50 minut w temp. 170[sup]o[/sup]C.


SMACZNEGO :)



Więcej smakowitych przepisów znajdziesz tutaj.
 
Do góry