Witam
Jak powszechnie wiadomo pieczywo żytnie jest zdrowsze od pszennego, a na ten temat powstało już mnóstwo publikacji naukowych potwierdzających tą tezę. Zważając na rynek pieczywa w Polsce dominuje pieczywo mieszane (pszenno - żytnie) tyle tylko, że dodatek mąki żytniej to maksymalnie 20%. Ziarno żyta zawsze było,jest i będzie tańsze od ziarna pszenicy. Więc moje pytanie brzmi: dlaczego producenci nie stosują proporcji 1/1 albo nie zwiększają ilości mąki żytniej w pieczywie mieszanym? Przecież korzyści płyneły by z obu stron. Czy ma to związek z wartością wypiekową mąki? Pozdrawiam
Jak powszechnie wiadomo pieczywo żytnie jest zdrowsze od pszennego, a na ten temat powstało już mnóstwo publikacji naukowych potwierdzających tą tezę. Zważając na rynek pieczywa w Polsce dominuje pieczywo mieszane (pszenno - żytnie) tyle tylko, że dodatek mąki żytniej to maksymalnie 20%. Ziarno żyta zawsze było,jest i będzie tańsze od ziarna pszenicy. Więc moje pytanie brzmi: dlaczego producenci nie stosują proporcji 1/1 albo nie zwiększają ilości mąki żytniej w pieczywie mieszanym? Przecież korzyści płyneły by z obu stron. Czy ma to związek z wartością wypiekową mąki? Pozdrawiam