najprostszy chleb z rozmarynem

anny27

Nowicjusz
Dołączył
29 Styczeń 2013
Posty
385
Punkty reakcji
0
to ciasto musi długo poleżeć (najlepiej całą noc), a rano bierzemy się za pieczenie. 45 minut i chleb ląduje na stole. to przepis w sam raz dla osób, które zaczynają chlebową przygodę.
składniki
mąka pszenna - 4,5 szklanki
sól - 2 łyżeczki
drożdże instant - 3/4 łyżeczki
woda - ok. 2- 3 szklanek
oliwa - 2 łyżki
świeży rozmaryn - 1 gałązka
oregano szuszone - 1 łyżeczka
sposób przygotowania
w misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą, ziołami (igiełki rozmarynu drobno posiekaj) i wodą. masa ma być dość rzadka, niejednolita.
przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.
do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oc.
ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.
 

Akiko

Nowicjusz
Dołączył
2 Luty 2018
Posty
30
Punkty reakcji
0
Przepyszcznei, dużo ziół co bardzo lubię. Muszę wyprobówać Twojego przepisu!
Ja ostatnio smakuje się w tym vege przepisie na pizzerinki /zwilling.pl/blog/mini-pizza-wegetarianska-n788
Ze sklepu Zwilling z przeróżnymi garnkami oraz patelniami trafiłam na ten blog i naprawdę jestem pod wrażenem ajk wiele ciekawych i prostych potraw tam mają wypisanych. Nie zdażyło mi się, żeby coś było niesmaczne
 

blaszanozeba

Nowicjusz
Dołączył
3 Marzec 2016
Posty
48
Punkty reakcji
0
Ja generalnie lubię takie włoskie smaki i często goszczę we włoskich restauracjach, gdzie ziół w daniach i pieczywie nie brakuje. Polecam np. włoską restaurację Semola w Warszawie - prawdziwie włoskie smaki.
 
Do góry