MITY I FAKT NA TEMAT ZYWIENIA

N_H_B

Nowicjusz
Dołączył
4 Wrzesień 2007
Posty
353
Punkty reakcji
3
Wiek
38
Miasto
Katowice
jak w temacie :

Mit: Choroby serca w Ameryce sa spowodowane spozyciem cholesterolu i tluszczy nasyconych pochodzenia zwierzecego.
Fakt: W okresie gwaltownego wzrostu zachorowan na choroby serca (1920-1960), spozycie tluszczy w Ameryce spadlo ale spozycie utwardzanych i przemyslowo przetwarzanych tluszczy roslinnych wzroslo dramatycznie (USDA-HNI)

Mit: Tluszcze nasycone zatykaja tetnice.
Fakt: Kwasy tluszczowe znajdowane w zapchanych tetnicach sa w wiekszosci nienasycone (74%) a w tej liczbie 41% to kwasy wielonienasycone (Lancet 1994 344:1195)

Mit: Wegetarianizm jest zdrowy.
Fakt: Roczny wskaznik smiertelnosci (z róznych powodów) wsród mezczyzn wegetarian jest nieco wyzszy niz wsród mezczyzn nie-wegetarian (0,93% na 0,89%) roczny wskaznik smiertelnosci wsród kobiet wegetarian jest znacznie wyzszy niz wsród kobiet nie-wegetarian (0,86% do 0,54%) (Am J Clin Nutr 1982 36:873)

Mit: Witamina B12 moze byc pozyskiwana z pewnych zródel roslinnych takich jak niebiesko-zielone algi albo soja.
Fakt: Witamina B12 nie jest pozyskiwana ze zródel roslinnych. Nowoczesne produkty sojowe zwiekszaja zapotrzebowanie organizmu na B12 (Soybeans: Chemistry & Technology Vol 1 1972)

Mit: Dla dobrego zdrowia nalezy utrzymac poziom cholesterolu w osoczu na poziomie 180 mg%
Fakt: Ogólny wskaznik smiertelnosci jest wyzszy u osób z poziomem cholesterolu nizszym niz. 180 mg% (Circulation 1992 86:3:1026-1029)

Mit: Tluszcz zwierzecy jest przyczyna nowotworów i chorób serca.
Fakt: Tluszcze zwierzece zawieraja wiele skladników odzywczych, które chronia przed nowotworami i chorobami serca; podniesiony poziom zachorowalnosci na nowotwory i choroby serca jest wiazany ze spozyciem duzych ilosci olejów roslinnych.

Mit: Dieta niskotluszczowa jest korzystna dla dzieci.
Fakt: Dzieci odzywiane dieta niskotluszczowa cierpia na problemy wzrostu, klopoty ogólnorozwojowe i uposledzenie zdolnosci uczenia sie (Food Chem News 10/3/94)

Mit: Dieta niskotluszczowa daje ci lepsze samopoczucie "czuj sie lepiej . . . miej wiecej radosci z zycia"
Fakt: Diety niskotluszczowe sa zwiazane z podwyzszonym poziomem depresji, problemami psychologicznymi, zmeczeniem, przemoca i samobójstwami. (Lancet 3/21/92 v339)

Mit: Aby uniknac chorób serca, powinnismy uzywac margaryny zamiast masla.
Fakt: Zjadacze margaryny maja dwa razy wyzsza zapadalnosc na choroby serca niz. zjadacze masla. (Nutrition Week 3/22/91 21:12)

Mit: Amerykanie nie spozywaja wystarczajacej ilosci podstawowych kwasów tluszczowych.
Fakt: Amerykanie spozywaja o wiele za duzo jednego rodzaju EFA (podstawowych kwasów tluszczowych) (kwasy tluszczowe omega-6 znajdujace sie w wiekszosci wielonienasyconych olejach roslinnych) ale niewystarczajaco duzo innego rodzaju EFA (kwasy tluszczowe omega-3 znajdujace sie w rybach, oleju rybnym, jajach pochodzacych od wlasciwie karmionych kur, ciemnozielonych warzywach i ziolach, olejach z niektórych ziaren jak len i nasiona chia (roslina poludniowoamerykanska), orzechów wloskich i w niewielkiej ilosci w pelnych ziarnach. (Am J Clin Nutr 1991 54:438-63)

Mit: Dieta wegetarianska ochroni ciebie przed arterioskleroza.
Fakt: International Sclerosis Project (Miedzynarodowy Projekt Badan Sklerozy) wykazal, ze wegetarianie maja prawie tak duzo arteriosklerozy jak zjadacze miesa. (Lab Invest 1968 18:498)

Mit: Niskotluszczowe diety chronia przed rakiem piersi.
Fakt: Ostatnie badania pokazaly, ze kobiety na bardzo niskotluszczowej diecie (ponizej 20%) maja ten sam wskaznik zachorowalnosci na raka piersi jak kobiety, które spozywaja duze ilosci tluszczu. (NEJM 2/8/96)

Mit: Dieta czlowieka jaskiniowego byla uboga w tluszcz.
Fakt: Na calym swiecie, ludzie pierwotni poszukiwali i spozywali tluszcz pochodzacy z ryb i skorupiaków, ptactwa wodnego, ssaków morskich, ptaków ladowych, owadów, gadów, gryzoni, niedzwiedzi, psów, swin, bydla, owiec, kóz, dziczyzny, jaj, orzechów i produktów mlecznych. (Abrams, Food & Evolution 1987)

Mit: Olej kokosowy (powoduje choroby serca.
Fakt: Kiedy olej kokosowy zostal podany jako 7% dodatek energetyczny pacjentom po zawale serca, pacjenci ci czynili wieksze postepy w porównaniu do grupy kontrolnej i nie wykazywali róznic w stosunku do grupy, której podawano olej kukurydziany lub szafranowy. Populacje spozywajace olej kokosowy wykazuja niski wspólczynnik zachorowalnosci na choroby serca. Olej kokosowy moze tez byc jednym z najbardziej uzytecznych olejów zapobiegajacych chorobom serca dzieki swoim antywirusowym i antybakteryjnym cechom. (JAMA 1967 202:1119-1123; Am J Clin Nutr 1981 34:1552)

Mit: Nasycone tluszcze hamuja produkcje prostaglandyn przeciwzapalnych .
Fakt: Tluszcze nasycone w rzeczywistosci zwiekszaja produkcje wszystkich prostaglandyn przez ulatwianie przemian podstawowych kwasów tluszczowych. (Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)

Mit: Kwas arachidonowy zawarty w pokarmach takich jak watroba, maslo i zóltka jaj, powoduje produkcje „zlych" prostaglandyn zapalnych.
Fakt: Grupa 2 prostaglandyn, która jest wytwarzana przez organizm z kwasu arachidonowego, w okreslonych warunkach zarówno wzmaga jak i powstrzymuje zapalenie. Kwas arachidonowy jest istotny dla dzialania mózgu i systemu nerwowego. (Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)

Mit: Wolowina powoduje raka okreznicy.
Fakt: Argentyna, z najwiekszym spozyciem wolowiny, ma nizszy poziom raka okreznicy niz USA. Mormoni maja nizszy wskaznik raka okreznicy niz wegetarianscy Adwentysci Dnia Siódmego. (Cancer Res 35:3513 1975)


źródło :

http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_pol.html
 

BananowyJasio

Nowicjusz
Dołączył
9 Grudzień 2007
Posty
53
Punkty reakcji
0
Przyznam się, że sporo tu było dla mnie nowości, głównie jeśli chodzi o dane statystyczne.
Amerykanie w ogóle mają bardzo nierozsądną dietę - szczególnie dzieci. Większośc innych, wysoko ozwiniętych krajów także, łącznie z Chinami. Popadają ze skrajności w skrajnoś. Odkładają pewne produkty na rzecz innych, a przecież organizmowi wszystko jest potrzebne tylko w umiarkowanych i zbalansowanych ilościach.
 

Vapster

Nowicjusz
Dołączył
16 Wrzesień 2008
Posty
52
Punkty reakcji
0
Wiek
31
Miasto
Bielawa
super post, naprawde ciekawe rzeczy można się z tąd dowiedzieć :), Pozdrawiam :)
 

_zibi_

Nowicjusz
Dołączył
25 Czerwiec 2009
Posty
29
Punkty reakcji
0
ciekawy wątek. N_H_B może rozwiniesz go jeszcze bardziej. dużo moich stereotypowych przekonań zostało rozwianych, pomimo tego nie do końca jestem przekonany co do prawdziwości wszystkich wyżej opisanych faktów i mitów.
 

romcio77

Nowicjusz
Dołączył
28 Luty 2009
Posty
7
Punkty reakcji
0
dodałbym mit o piciu 2 litrów wody mineralnej dziennie sporo można poczytać na ten temat w internecie
 

joskin27

Nowicjusz
Dołączył
2 Październik 2012
Posty
12
Punkty reakcji
0
Wiek
37
Wątek ciekawy a jakoś nie cieszy sie popularnościa a szkoda :109:
Sama nie miałam pojęcia ile sobie szkodzę złymi nawykami póki nie poszperałam w necie.
Przeczytałam i sie mi oczy otworzyły:
http://www.lifestyle.pieniadz.pl/Fakty,i,mity,dotyczace,zdrowego,jedzenia,1-9365-1.html
A potem człowiek narzeka że słaby, ze źle sie czuje i brzydko wygląda.
Staram sie ile mogę, ale kawałka czekolady jest mi cięzko sobie odmówić :026:
 

Ek Chuak

Nowicjusz
Dołączył
12 Lipiec 2012
Posty
89
Punkty reakcji
5
"Przytoczone powyżej argumenty można uznać za głos „antymięsnej” propagandy, gdyby nie fakty. Szacunki ekspertów służby zdrowia sugerują, że ograniczenie o 60 procent konsumpcji mięsa w krajach rozwiniętych przyczyniłoby się do znacznej redukcji takich problemów zdrowotnych jak nadwaga czy otyłość. Badania prowadzone od lat 90. przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie, wykazały, że osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską znacznie rzadziej chorują na raka niż osoby spożywające mięso. Potwierdza to raport Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, który zaleca ograniczenie spożycia mięsa i wędlin, uznając je za udokumentowaną przyczynę nowotworów jelita grubego. „W drugiej połowie XX wieku i w wieku XXI badania pokazały, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna może mieć znaczenie w prewencji niektórych chorób i korzystnie wpływać na długowieczność” – przyznaje specjalistka medycyny żywienia Małgorzata Desmond.

Ryzyko zachorowania na raka żołądka było u wegetarian trzy razy mniejsze niż u osób jedzących mięso. Podobnie, jak ryzyko szpiczaka mnogiego, nowotworu układu krwiotwórczego, było mniejsze o 75 proc. Jednak przyczyny tych zależności nie są jasne – mówią naukowcy.

Z trwających 20 lat badań nad zależnością między różnorodnymi sposobami odżywiania chińskich społeczności a nękającymi je dolegliwościami, opublikowanych pod nazwą „The China Study", wynika, że społeczności żywiące się głównie produktami roślinnymi są zdrowsze od społeczeństw żywiących się w przeważającym stopniu pożywieniem pochodzenia zwierzęcego. Tę drugą grupę charakteryzuje duża zapadalność na większość typowych chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, choroby wieńcowe, nowotwory, choroba Altzheimera.

Jednak naukowcy są zdania, że badania nie są jeszcze dowodem na to, że osoby spożywające mięso powinny z niego zrezygnować. Jak wiadomo ważny jest zdrowy rozsądek, a tym przypadku – zdrowa i zrównoważona dieta."


http://srodowisko.ekologia.pl/ochrona-srodowiska/Wegetarianizm-etyczny-czy-ekonomiczny-wybor,16026.html#miniSonda
 
M

Mariano73

Guest
http://ekoszyk.mos.gov.pl/na-zakupach/zywnosc/eko-w-kuchni/ - myślicie, że to też są mity, czy raczej to jakiś przemyślany artykuł ?
 
L

Lilly123

Guest
O, dzięki Mariano :) jak widać, lubię tą stronę, bo piszą prostym językiem o ekologii na codzień :) Także, odpowiadając na Twoje pytanie - to nie są bzdury, warto poczytać :)
 

Sportowybazar_pl

Nowicjusz
Dołączył
26 Październik 2012
Posty
21
Punkty reakcji
0
Każda dieta powinna być raczej zróżnicowana i jak najbardziej optymalna,to bardzo ważne. Żaden organizm nie lubi monotonii,pamietajmy o tym.
 
M

Mariano73

Guest
Mówiąc o bilansowaniu i zróżnicowaniu masz na myśli jakieś chemiczne odżywki ? Czy po prostu warzywka, owoce ?
 

klaraa1

Nowicjusz
Dołączył
26 Luty 2013
Posty
21
Punkty reakcji
0
Tak to już jest z tymi mitami większość osób w nie niestety wierzy. Ja przez dłuższy okres czasu nie przejmowałam się cukrem, bo ten tema jest wiecznie spychany na bok i wszyscy wiedzą, że cukier jest szkodliwy, ale większość go spożywam w dużej ilości potraw. Ja jednak uważam, że trzeba dbać o to co się je i pilnować odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
 

juliettee1

Nowicjusz
Dołączył
27 Luty 2013
Posty
30
Punkty reakcji
0
Ja polecam tabletki Insulan. Zawarte w preparacie substancje czynne w sposób wielokierunkowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu w zakresie utrzymania prawidłowego poziomu glukozy. Tabletkę powlekaną należy przyjmować 2x dziennie.
 

Natasza1985

Nowicjusz
Dołączył
15 Czerwiec 2013
Posty
36
Punkty reakcji
0
To co się dzieje w 21 wieku tego się nie da opisać. Ludzie są kuszeni szybkimi i smacznymi daniami, przetworzonymi z zawartością konserwantów i innych badziew i nawet nie zdają sobie sprawy jakie konsekwencje za sobą to niesie. Myślą że jak coś reklamują w telewizji to można jeśc bo jest zdrowe. Po prostu nie mają własnego zdania i nie potrafią sami zdecydować jakie produkty są dla nich najlepsze tylko zjadają te wszystkie śmieciowe jedzenie i jeszcze karmią nimi dzieci ;/
 
Do góry