Zamiast dużych pączków polecam małe "pączusie"
Ja je uwielbiam.
Przepis na około 60 pączusiów:
60 g cukru
4 łyżki ciepłej wody
1 Drożdże instant Dr. Oetkera
250 ml mleka
6 żółtek
500 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu
50 g masła
Lukier do pączków:
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki ciepłej wody
1. Do miseczki wsypuję drożdże i dodaję 1 łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłej wody. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiam do ciepłego miejsca.
2. Mleko lekko podgrzewam, wlewam do miski, dodaję do niego żółtka i mieszam rózgową trzepaczką. Wsypuję przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, sok z cytryny, rum, a następnie wlewam rozczyn drożdżowy, zagniatam razem i wyrabiam ciasto. Jeżeli zaczyna odchodzić od ręki, to znaczy, że już jest dobre (w razie potrzeby można dodać trochę mąki). Teraz po trochu dolewam rozpuszczone masło. Zagniatam gładkie ciasto i odstawiam do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką. Zagniatam je, a następnie rozwałkowuję na grubość około 1-2 cm, wykrawam kieliszkiem (o średnicy 4,5 cm) kółka
i z każdego lepię kulkę. Papier do pieczenia posypuję mąką i układam kulki do podrośnięcia.
4. Lukier cytrynowy przygotowuję dodając do cukru pudru sok z cytryny i wodę. Ucieram razem do gładkiej konsystencji.
5. Olej rozgrzewam do około 170°C i wkładam do niego pączki. Smażę je, aż się zarumienią
i wykładam na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe pączki lukruję i układam na kratce.
Przepis mam z bloga panitereska.pl