łatwy przepis na pączki

maximum

Member
Dołączył
16 Styczeń 2014
Posty
178
Punkty reakcji
0
Ja polecam przepisy z Kwestii Smaku. Są jasne i klarowne, ja zawsze z nich korzystam.
 

malwa1990

Member
Dołączył
11 Luty 2017
Posty
106
Punkty reakcji
0
Mmmmmm zjadłabym pączki mojej babci. Robiła takie super z dżemem z różanym. Rozpływały się w ustach. Teraz robi je moja mama. Tylko, że ona kupuje dżemy z Piwniczki Babuni bo w smaku są identyczne jak te moje babci
 

oaza

Member
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
36
Miasto
nie z tej ziemi
Zamiast dużych pączków polecam małe "pączusie" :D Ja je uwielbiam.
Przepis na około 60 pączusiów:
60 g cukru
4 łyżki ciepłej wody
1 Drożdże instant Dr. Oetkera
250 ml mleka
6 żółtek
500 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu
50 g masła
Lukier do pączków:
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki ciepłej wody

1. Do miseczki wsypuję drożdże i dodaję 1 łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłej wody. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiam do ciepłego miejsca.
2. Mleko lekko podgrzewam, wlewam do miski, dodaję do niego żółtka i mieszam rózgową trzepaczką. Wsypuję przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, sok z cytryny, rum, a następnie wlewam rozczyn drożdżowy, zagniatam razem i wyrabiam ciasto. Jeżeli zaczyna odchodzić od ręki, to znaczy, że już jest dobre (w razie potrzeby można dodać trochę mąki). Teraz po trochu dolewam rozpuszczone masło. Zagniatam gładkie ciasto i odstawiam do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką. Zagniatam je, a następnie rozwałkowuję na grubość około 1-2 cm, wykrawam kieliszkiem (o średnicy 4,5 cm) kółka
i z każdego lepię kulkę. Papier do pieczenia posypuję mąką i układam kulki do podrośnięcia.
4. Lukier cytrynowy przygotowuję dodając do cukru pudru sok z cytryny i wodę. Ucieram razem do gładkiej konsystencji.
5. Olej rozgrzewam do około 170°C i wkładam do niego pączki. Smażę je, aż się zarumienią
i wykładam na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe pączki lukruję i układam na kratce.


Przepis mam z bloga panitereska.pl
 

oaza

Member
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
36
Miasto
nie z tej ziemi
bubuska napisał:
Ale pączki są tłuste, może zna ktoś jakiś przepis fit? :D
Poszukaj w internecie przepisu na pączki pieczone. Są mniej kaloryczne niż smażone a równie pyszne. Ja piekłam pączki z domowym dżemem i były bardzo smaczne :)
 

Nicola

Member
Dołączył
3 Sierpień 2018
Posty
79
Punkty reakcji
0
Ja bardzo lubię na yt Kuchnie Renatki i tam są super przepisy na pączki i nne pysznosci...babeczka jest bardzo fajna i super prowadzi swoje vlogi.
 
Do góry