annawes
Bywalec
- Dołączył
- 21 Lipiec 2012
- Posty
- 2 810
- Punkty reakcji
- 101
Przepis znalazłam ostatnio na jednym z blogów kulinarnych.Początkowo nie byłam nastawiona entuzjastycznie -do masy kokosowej dodaje się -czerstwe bułki-jak dla mnie dziwactwo,nie wierzyłam,że to może smakować.Jednak przeczytałam,aby się tym nie zrażać,że bułek w ogóle nie czuć,a ciasto jest pyszne.
Zrobiłam je-efekt mnie zaskoczył-jest bardzo dobre i smakowało mojemu synowi.Wpisuję je zatem do mojej osobistej książki z pezepisami.
Łabędzi Puch:
biszkopt:
5 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1łyżka oleju
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 małe czerstwe bułeczki
3szklanki mleka
1/2szkl.cukru
cukier waniliowy
10dag.wiórków kokosowych
1i 1/2 kostki masła
dżem z czarnej porzeczki
posypka
1 łyżka masła
10dag.wiórków kokosowych
1/2szkl.cukru
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.Następnie wlać olej,wodę,dosypać obie mąki,proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 stopni ok.30 min.
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić ,aby zmiękły,następnie rozdrobnić widelcem.Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem,dodać przygotowane bułki,wiórki kokosowe i cukier waniliowy-gotować 5 minut.Odstawić do ostygnięcia-mieszać od czasu do czasu.
Masło utrzeć mikserem na puch,dodając po łyżce masy bułkowej.Ucierać do dokładnego połączenia składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki.Pierwszy posmarować dżemem i wyłozyć połowę masy ,przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Przygotować posypkę:masło roztopić na patelni z cukrem i dodać wiórki .Mieszać na małym ogniu,aż będzie miała złoty kolor.Ciepłą posypkę wklepać w masę,aby dobrze przylegała.Schłodzić ciasto w lodówce.
Smacznego.
Zrobiłam je-efekt mnie zaskoczył-jest bardzo dobre i smakowało mojemu synowi.Wpisuję je zatem do mojej osobistej książki z pezepisami.
Łabędzi Puch:
biszkopt:
5 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1łyżka oleju
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 małe czerstwe bułeczki
3szklanki mleka
1/2szkl.cukru
cukier waniliowy
10dag.wiórków kokosowych
1i 1/2 kostki masła
dżem z czarnej porzeczki
posypka
1 łyżka masła
10dag.wiórków kokosowych
1/2szkl.cukru
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.Następnie wlać olej,wodę,dosypać obie mąki,proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 stopni ok.30 min.
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić ,aby zmiękły,następnie rozdrobnić widelcem.Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem,dodać przygotowane bułki,wiórki kokosowe i cukier waniliowy-gotować 5 minut.Odstawić do ostygnięcia-mieszać od czasu do czasu.
Masło utrzeć mikserem na puch,dodając po łyżce masy bułkowej.Ucierać do dokładnego połączenia składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki.Pierwszy posmarować dżemem i wyłozyć połowę masy ,przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Przygotować posypkę:masło roztopić na patelni z cukrem i dodać wiórki .Mieszać na małym ogniu,aż będzie miała złoty kolor.Ciepłą posypkę wklepać w masę,aby dobrze przylegała.Schłodzić ciasto w lodówce.
Smacznego.