annawes
Bywalec
- Dołączył
- 21 Lipiec 2012
- Posty
- 2 810
- Punkty reakcji
- 101
Bardzo lubię kruche ciasta,zawsze wychodzą i są dość łatwe w wykonaniu.Sezon na owoce zaczyna się,więc można dać upust własnej wyobrażni i dać radość podniebieniu.
Ciasto z malinami to jeden z moich nowszych przepisów,który natychmiast podbił moje serce,szczególnie dzięki piance budyniowej.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki przennej
250 g.masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
masło pokroić w kostkę i szybko zagnieśc z pozostałymi składnikami ciasta-jeśli będzie zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody.Podzielić na 2 części -60% i 40%-zawinąć w folię -zamrozić.
Blachę wym.33x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia-zetrzeć większą część ciasta-lekko! przyklepać dłonią.Podpiec na złoty kolor temp.190 stopni przez 20 min.Odstawić do wystudzenia.
Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy-16g.
2 op.budyniu waniliowy lub śmietankowy
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
ponadto:
500g.malin
cukier poder do opruszenia
Gdy spód jest wystudzony ubijamy białka na sztywno,powoli łyżka po łyżce dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy-cały czas ubijamy na najwyższych obrotach.Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy,cały czas miksując.Na koniec wlewamy olej-tutaj bardzo powolutku i miksujemy do połączenia.
Pianę wykładamy na nasz spód-układamy gęsto maliny (otworkami do góry)-lekko je wpychamy w pianę łopatką.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temp.190 stopni 30-40 min.Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Ciasto z malinami to jeden z moich nowszych przepisów,który natychmiast podbił moje serce,szczególnie dzięki piance budyniowej.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki przennej
250 g.masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
masło pokroić w kostkę i szybko zagnieśc z pozostałymi składnikami ciasta-jeśli będzie zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody.Podzielić na 2 części -60% i 40%-zawinąć w folię -zamrozić.
Blachę wym.33x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia-zetrzeć większą część ciasta-lekko! przyklepać dłonią.Podpiec na złoty kolor temp.190 stopni przez 20 min.Odstawić do wystudzenia.
Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy-16g.
2 op.budyniu waniliowy lub śmietankowy
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
ponadto:
500g.malin
cukier poder do opruszenia
Gdy spód jest wystudzony ubijamy białka na sztywno,powoli łyżka po łyżce dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy-cały czas ubijamy na najwyższych obrotach.Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy,cały czas miksując.Na koniec wlewamy olej-tutaj bardzo powolutku i miksujemy do połączenia.
Pianę wykładamy na nasz spód-układamy gęsto maliny (otworkami do góry)-lekko je wpychamy w pianę łopatką.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temp.190 stopni 30-40 min.Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego