Jak wyprać kasę przez internet i Allegro? Bardzo prosto!

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Wystarczy wystawić przedmiot za kwotę z kosmosu i zdobyć aż 36 kupujących którzy zakupią aż 62 sztuki...



W aukcji nie ma nawet słowa o hurcie!! http://allegro.pl/gigabyte-geforce-210-1gb-gddr3-lp-i7154789082.html

więc policzmy spokojnie...

62 karty x 6999zł = 433938zł wyprano!

No bo jak inaczej to nazwać???

Karta GT210 to naj naj naj tańsza karta dostępna w sklepach! Obecnie kosztuje od 130 do 150zł max! o... np. tu: https://www.x-kom.pl/p/69374-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gt210-1024mb-64bit-low-profile.html

A Policja gospodarcza śpi lub udaje że pracuje, co????
:D





















Jak widać na screenach z całej aukcji : zero info ilu kart dotyczy ta aukcja! czyli dotyczy jednej sztuki...
Pralnia jak ta lala...
 

obeznany

Administrator
Członek Załogi
Administrator
Moderator
VIP
Dołączył
17 Kwiecień 2009
Posty
5 678
Punkty reakcji
487
Akurat w Polsce to dość wielu sfer to dotyczy. Policja niewiele robi sama z siebie takich tematach. Chyba, że kto to zgłosi ;)
 

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Gressil, nie chyba tylko na bank! U nas w kraju ponoć "prawa" jest tak że jak nie ma oficjalnego zgłoszenia od poszkodowanych to nikt z niczym sie nie ruszy.
Ciekaw jestem kim są kupujący...

a Allegro to też swojego rodzaju ochronka mafii się zrobiła! Dlaczego kupujący sa ukryci? Dlaczego nicki są zakryte? Dlaczego nie mozna skontaktować się z potencjalnym kupującym?
A no dlatego by nie było widać kto "pranie" robi.
Przecież powyższa aukcja jasno wskazuje na przestępstwo! Policja powinna zainteresować się kupującymi i sprawdzić skąd idą przelewy za zapłatę za te karty!
Może z Rosji? Może z Niemiec? A może z Ambergold... kto wie..
 

glowonog

feniks
Dołączył
14 Maj 2017
Posty
645
Punkty reakcji
24
Trochę mi to przypomina, jak grałem kiedyś w taką gierkę przeglądarkową " gladiatus ", też tak na początku oszukiwałem, trzeba było znaleźć gildię z wysokimi levelami, którzy to zarabiali odpowiednio więcej, by się rozwijać, wystawiałem im gówniany przedmiot za kosmiczne pieniądze i rozwijałem się tak, że w moim przedziale levelowym byłem jednym z najlepszych postaci w całej Polsce ;)

Tylko, że to gra, rozumiem, że takie rzeczy tam przechodziły na początku ( bo potem to ukrócili ), a tu proszę... czyżby w realnym życiu można było BEZKARNIE zrobić dokładnie taki sam myk, jak robiło się w gimnazjum w grze przeglądarkowej? ;) trochę to.... dziwne, no nie?
 

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Słyszałeś o sprzedaży Allegro? 3.5mld. euro! Tyle Południowo Afrykański właściciel na przełomie 2017/2018 wziął od "Londyńczyków".
Kapujesz? Allegro to nie jest "zrobić Tobie dobrze" tylko wyprać ile się da!
Nikt nie da 14,7 mld. złotówek za portal w którym bidota z Polski "gównem" handluje bo te 14,7 mld. w prowizjach za aukcje zwróciło by się ale dopiero po 2100 roku.
Takich aukcji z dziwnym przedmiotem za kosmiczną cene + zestaw kupujących jest znacznie więcej.
 

developer

Zbanowany
Dołączył
5 Sierpień 2015
Posty
56
Punkty reakcji
3
@milatam: a ja mam takie inne pytanko do Ciebie:: po co Ci AutoMapa na desktopie/laptopie?
 

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Mam licencję na PC/PPC. Jest to bardzo dobra mapa przy planowaniu wyjazdów do EU. Śmigam średnio raz na miecha więc mocno się przydaje. Planuję trase na PC a potem przenoszę zapisane pliki z trasami do navi w aucie.
Wygodniej się z mapą pracuje gdy ma sie ją na ekranie 23" a nie 5"
 

developer

Zbanowany
Dołączył
5 Sierpień 2015
Posty
56
Punkty reakcji
3
milatam napisał:
Mam licencję na PC/PPC. Jest to bardzo dobra mapa przy planowaniu wyjazdów do EU. Śmigam średnio raz na miecha więc mocno się przydaje. Planuję trase na PC a potem przenoszę zapisane pliki z trasami do navi w aucie.
Wygodniej się z mapą pracuje gdy ma sie ją na ekranie 23" a nie 5"
to samo jest w Google Maps, tylko za free.....
jakościowo podobnie.....
 

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Nie zupełnie. AM działa offline, google Maps już nie zawsze. Doskonała alternatywą dla GoogleMaps są genialne mapy o nazwie GalileoMaps (na Androida). Można pobrać OFFLINE cały świat a informacje o POI są genialne. Twórcy AM mogli by sie od nich uczyć. Jeśli zezwolisz mapie na ONLINE to wyszukiwarka w mapach jest genialna. Zaznaczasz w POI co Cię interesuje (stacje paliw, konkretne sklepy, instytucje) i gdy wyszukujesz np. ulicę ot by w Warszawie, powiedzmy Radzymińska to ONLINE pobierają Ci się dane z Google+ i podobnych i jeśli wpiszesz np. Warszawa Radzymińska Dentysta to wyskakują kontakty, adresy i reszta do wszystkich tam zgromadzonych dentystów. A automapa jest dobra jedynie offline bo ma dość dobre mapy. Nigdy się nie zgubiłem lecz ostatnio od 2,3 lat (muszę przyznać) że jest niestety coraz gorzej więc możemy zapomnieć np. o nowym rondzie w Czechach (nowym tj. ze stycznia 2017) na mapach Automapy w styczniu 2018.
 

developer

Zbanowany
Dołączył
5 Sierpień 2015
Posty
56
Punkty reakcji
3
milatam napisał:
Nie zupełnie. AM działa offline, google Maps już nie zawsze. Doskonała alternatywą dla GoogleMaps są genialne mapy o nazwie GalileoMaps (na Androida). Można pobrać OFFLINE cały świat a informacje o POI są genialne. Twórcy AM mogli by sie od nich uczyć. Jeśli zezwolisz mapie na ONLINE to wyszukiwarka w mapach jest genialna. Zaznaczasz w POI co Cię interesuje (stacje paliw, konkretne sklepy, instytucje) i gdy wyszukujesz np. ulicę ot by w Warszawie, powiedzmy Radzymińska to ONLINE pobierają Ci się dane z Google+ i podobnych i jeśli wpiszesz np. Warszawa Radzymińska Dentysta to wyskakują kontakty, adresy i reszta do wszystkich tam zgromadzonych dentystów. A automapa jest dobra jedynie offline bo ma dość dobre mapy. Nigdy się nie zgubiłem lecz ostatnio od 2,3 lat (muszę przyznać) że jest niestety coraz gorzej więc możemy zapomnieć np. o nowym rondzie w Czechach (nowym tj. ze stycznia 2017) na mapach Automapy w styczniu 2018.
Google Maps również może działąć bez internetu. Można pobrać mapy dowolnego wycinka/dowolnej trasy/całego globu.... także ja bym dał 1:1 AM vs. GMaps :)
 

glowonog

feniks
Dołączył
14 Maj 2017
Posty
645
Punkty reakcji
24
Generalnie google maps często się gubią w większych miastach, nie do końca wiedzą kiedy dokładnie masz skręcić i gdzie. We Wrocku często mi się to zdarzało w pewnych newralgicznych miejscach, no ale Wrocław znam dobrze. Najwięcej nerwów straciłem w Wiedniu jak chciałem na diabelski młyn dojechać :) Google maps zmieniało ciągle zdanie, na jakiej drodze jestem i gdzie mam skręcić. Pojechałem na chybił-trafił i trafiłem, nie każdy musiał mieć tyle szczęścia, także takie 7/10 bym powiedział.
 

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Dlatego ciągle najczęściej używam AutoMapę. Szkoda tylko że AM nie ma funkcji "uczenia się", czyli np. rysowania nowej trasy z lotu. Pisałem wiele razy do Twórców mapy ale olewają sprawę bo nawet odpowiedzi nie dostałem. Typowy Polaczkowy biznesik. Wystarczyło by tylko dodać możliwość edycji map na żywo np.:
Jedziemy krajową 1'pasmową drogą typu e7, widzimy że jest tu już 2 pasmowa trasa ss7, zaznaczamy odcinek, klikamy zmień typ trasy, wybieramy nowy typ, zapisujemy i od tej pory na mapie mamy 2 pasmówkę. Dodatkowo przydała by się opcja innych edycji np. zmiany skrzyżowania na np. rondo czy dodania do skrzyżowania świateł. Widocznie dla pseudo programistów z firmy Aqurat to zbyt wiele.
Liczy się hajs a gdy ludzie zaczęli by uaktualniać mapy we własnym zakresie to nowe mapy i licencje były by zbędne. Ale i tak sprzedaż AM spadła o 80% bo ta mapa jest po prostu za droga. Płacimy za coś co w wielu przypadkach jest już za free. Jeśli Aqurat nie zmienią polityki to za 3,4 lata po Automapie zostaną jedynie wspomnienia. Jadąc dużym składem po Eu bez możliwości nanoszenia poprawek w locie na mapę można wpaść w nerwicę bo kto spamięta te wszystkie nowe zakazy dla większych aut?? Aqurat o tym nie pomyśleli?? No i na ciula mi wtedy ich miesięczny abonament? Przecie to kasa w błoto. Ja kupiłem tylko raz i już więcej nie uaktualniam licencji bo i tak sensu nie ma.
 

developer

Zbanowany
Dołączył
5 Sierpień 2015
Posty
56
Punkty reakcji
3
glowonog napisał:
Generalnie google maps często się gubią w większych miastach
Tylko europejskich; w US działają bez zarzutu = nigdy się nie gubią. A trochę US zjeździłem już.....
 

milatam

Well-Known Member
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 456
Punkty reakcji
172
Amerykanów interesi tera ropka i fanty militarne gdzie tu po debilandii to znaczy eurolandii posprzedawać a nie jakie tam mapy do dżipiesów :)
Francuzy takie fajne samoloty robią...
Polaki takie fajne karabiny...
a wy amerykanske wszystko teraz chceta mieć?
Amerykanske fuuj. Automapa na Applu kwiczy
a te wszystkie iPhone'y po 5000-6000 talarów przypominaja mi konfiguracyjnie i harware'owo mojego Huawei za 80 kila ojro eurolandskich...

80€ za telefon...
300€ za szpiegujący soft...
i 600-700€ za znaczek...
:)

Z tymi tarczami antyrakietowymi pewnie budziet tak samo :)
100.000usd za sprzęt
200.000 za dostawę
1.000.000 za licencję na użytkowanie
1.500.000.000 za to że to amerykanske a nie ruskie...

A wydajność???
A wydajność taka jak w dzisiejszych czasach na Centrino Duo z 2GB ram na jedynie słusznej integrze IntelHD której na rynku w urządzeniach tak mało niebawem w okularach plażowych zobaczycie na szybce logo Intel HD graphic :)
Ps. Ja nie żartuję z wydajnością antyrakiet!!! Jankesi dopiero zajarzyli że KimDzon strzelił se rakiety gdy te były w połowie drogi. Dobre i tyle w przypadku wojny tyle że jak nie masz helikoptera to i tak nie ulotnisz się w 10min z zagrożonego rejonu. Po uj nam zatem te tarcze? Pewnie po to samo po co europa system gps o nazwie Galileo już 15 lat buduje
 
Do góry