annawes
Bywalec
- Dołączył
- 21 Lipiec 2012
- Posty
- 2 810
- Punkty reakcji
- 101
Podzielą się z Wami przepisem na super ciacho-można je wykorzystać jako tort na duże okazje-robiąc w okrągłej tortownicy.Zamierzam tak zrobić na nadchodzące urodziny syna.
Przepis to właściwie zmodyfikowana Krówka -którą wcześniej przedstawiłam na forum.Ciasto bogate w różne warstwy:biszkopt,masa budyniowa,herbatniki,masa karmelowa,krakersy,bita śmietana-wszystko posypane tartą białą czekoladą.
Biszkopt:
1/2 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Masa budyniowa:
4 żółtka
3/4 szkl.cukru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
250g.masła
Poncz:
ok.1 i 1/2 szkl. soku pomarańczowego
Dodatkowo:
1 lub 2 puszki masy krówkowej(ja wolę 2 -zrobione samodzielnie- czyli gotując mleko skondensowane słodzone ok.2 h.w w garnku z wodą)
Ok.140 g.herbatników
100 g. krakersów
500ml.śmietanki kremówki do ubicia(ja również wolę więcej tj.ok.750 ml.)
2 op.śmietan-fix.
ok.100g.białej czekolady
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy mleka skondensowanego to gotujemy ok.3.h w garnku z wodą(puszka musi być cała zakryta-inaczej nam eksploduje)
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.Na koniec dodajemy po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki(przesiane)z proszkiem do pieczenia.Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Formę wym.35x24 cm.wyłożyć pap.do piecz.-przełożyć ciasto i piec przez 20-25 min.temp.200 stponi.
Przygotować masę budyniową:
1 i 1/2 mleka zagotować z cukrem.Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami ,cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.Dodać do gotującego mleka,szybko mieszając-aby zlikwidować grudki.Gotować jeszcze chwilę,pozostawić do ostygnięcia.Miekie masło utrzeć na puszystą masę.Dalej dodawać stopniowo budyń-zimny!
Osibiście nie lubię bawić się w robienie kremów-więc ułatwiam sobie sprawę gotując 2 budynie ,lub używam gotowego kremu karpatkowego-Delecta.
Wykonanie końcowe:
Jeden blat biszkoptu(wcześniej dzielimy biszkopy na pół) wyłożyć do formy i nasączyć połową ponczu.Nałożyć masę-krem budyniowy.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć go ,nałożyć resztę masy.
Moja modyfikacja-posypuję każdą warstwę mady budyniowej mielonymi orzechami.
Na masę wyłozyć herbatniki.Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową,na masę krakersy,na krakersach ubitą śmietanę.Na górę sypiemy startą białą czekoladę.
Wszystko-Smacznego!
Przepis to właściwie zmodyfikowana Krówka -którą wcześniej przedstawiłam na forum.Ciasto bogate w różne warstwy:biszkopt,masa budyniowa,herbatniki,masa karmelowa,krakersy,bita śmietana-wszystko posypane tartą białą czekoladą.
Biszkopt:
1/2 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Masa budyniowa:
4 żółtka
3/4 szkl.cukru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
250g.masła
Poncz:
ok.1 i 1/2 szkl. soku pomarańczowego
Dodatkowo:
1 lub 2 puszki masy krówkowej(ja wolę 2 -zrobione samodzielnie- czyli gotując mleko skondensowane słodzone ok.2 h.w w garnku z wodą)
Ok.140 g.herbatników
100 g. krakersów
500ml.śmietanki kremówki do ubicia(ja również wolę więcej tj.ok.750 ml.)
2 op.śmietan-fix.
ok.100g.białej czekolady
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy mleka skondensowanego to gotujemy ok.3.h w garnku z wodą(puszka musi być cała zakryta-inaczej nam eksploduje)
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.Na koniec dodajemy po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki(przesiane)z proszkiem do pieczenia.Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Formę wym.35x24 cm.wyłożyć pap.do piecz.-przełożyć ciasto i piec przez 20-25 min.temp.200 stponi.
Przygotować masę budyniową:
1 i 1/2 mleka zagotować z cukrem.Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami ,cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.Dodać do gotującego mleka,szybko mieszając-aby zlikwidować grudki.Gotować jeszcze chwilę,pozostawić do ostygnięcia.Miekie masło utrzeć na puszystą masę.Dalej dodawać stopniowo budyń-zimny!
Osibiście nie lubię bawić się w robienie kremów-więc ułatwiam sobie sprawę gotując 2 budynie ,lub używam gotowego kremu karpatkowego-Delecta.
Wykonanie końcowe:
Jeden blat biszkoptu(wcześniej dzielimy biszkopy na pół) wyłożyć do formy i nasączyć połową ponczu.Nałożyć masę-krem budyniowy.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć go ,nałożyć resztę masy.
Moja modyfikacja-posypuję każdą warstwę mady budyniowej mielonymi orzechami.
Na masę wyłozyć herbatniki.Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową,na masę krakersy,na krakersach ubitą śmietanę.Na górę sypiemy startą białą czekoladę.
Wszystko-Smacznego!