Biologia.. Pomocyy !

Kasienta

Nowicjusz
Dołączył
5 Listopad 2005
Posty
36
Punkty reakcji
0
Wiek
34
Siemano :D
Mam prośbę wielą prosbę.. potrzebuje Wszystko na temat " Trawienia węglowodanów i lipidów w organizmie człowieka.. " Jeśli cos wiecie to posze piszcie :D

Pozdrawiam i z góry thxxxxxxxxxx :D
 

morfeusz

Nowicjusz
Dołączył
1 Wrzesień 2005
Posty
441
Punkty reakcji
0
Wiek
40
Miasto
Poznań
O Kasienka zdobądź podręcznik do Biologii III klasa Liceum tam masz wszystko na temat nawet z rysunkami hehe.
 

lukas87

Nowicjusz
Dołączył
2 Listopad 2005
Posty
47
Punkty reakcji
0
Wiek
36
Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej gdzie enzym amylaza ślinowa rozrywa łańcuchy węglowodanów na krótsze. Pokarm przechodzi do żołądka gdzie kwaśne PH zahamowuje trawienie węglowodanów. Wznowienie trawienia następuje w początkowym odcinku jelita cienkiego. Są tam wydzielane enzymy z trzustki: amylaza trzustkowa, maltaza. Amylaza trzustkowa rozkłada łańcuchy węglowodanów do maltozy (dwucukier). Maltozę natomiast rozkłada enzym maltaza. W ten sposób powstają cukry proste takie jak glukoza i fruktoza. Są one wchłaniane przez ścianki jelita cienkiego i transportowane do komórek ciała lub do wątroby. W wątrobie powstaje z nich glikogen który jest rezerwą energetyczną. W razie braku cukrów prostych (np. przerwa między posiłkami) z niego jest uwalniana glukoza.
 

lukas87

Nowicjusz
Dołączył
2 Listopad 2005
Posty
47
Punkty reakcji
0
Wiek
36
Trawienie tłuszczów rozpoczyna się dopiero w jelicie cienkim. Tam lipidy mieszają się z solami żółciowymi. Rozbijają one cząsteczki tłuszczów na cząstki zwane micelami. Micele są rozkładane przez enzymy lipazy trzustkowej. Następnie produkty trawienia są transportowane do wątroby i dalej do tkanki tłuszczowej (np. warstwa podskórna) jako materiał zapasowy.
 

Kasienta

Nowicjusz
Dołączył
5 Listopad 2005
Posty
36
Punkty reakcji
0
Wiek
34
Trawienie tłuszczów rozpoczyna się dopiero w jelicie cienkim. Tam lipidy mieszają się z solami żółciowymi. Rozbijają one cząsteczki tłuszczów na cząstki zwane micelami. Micele są rozkładane przez enzymy lipazy trzustkowej. Następnie produkty trawienia są transportowane do wątroby i dalej do tkanki tłuszczowej (np. warstwa podskórna) jako materiał zapasowy.



Dzięki Ci bardzoo ! :D Normalnie uratowałeś mi zycie hehe ;) Poozdroo ;**
 
Do góry